Йената се стабилизира срещу долара


Йената се стабилизира срещу долара
Снимка:

349

Йената днес е стабилна срещу долара, подкрепена от паричните потоци на японските износители, които купуват валутата в края на финансовата година.

Долар/йена слезе с 0.4% до 82.88, докато евро/йена загуби 0.3% до 110.48 и се отдалечи от четири и половина месечния връх на 111.43, който достигна миналата седмица.

Купуването на йени от японските износители се засилва в края на месеца, заради приключването на счетоводните баланси на компаниите в края на март. Този сезонен фактор доведе до покупки на йената, въпреки факта, че износителите вече хеджираха експозициите си в чужбина за следващите няколко месеца.

Доларът прави пауза срещу йената и заради скорошното рали, тъй като е налице теглене на печалби след 11-месечния връх на 84.18, регистриран по-рано този месец. Преди това йената попадна под натиск заради изненадващото монетарно облекчение на ЯЦБ през февруари, когато беше разширена програмата за покупки на активи с 10 трилиона йени, а целта за инфлацията беше определена на 1%. В същото време доларът пък получи подкрепа от нарастването на доходността по американските облигации.

Според пазара облекчената монетарна политика на големите централни банки, като ЯЦБ и Фед може да продължи да дава сила на покупките на рискови активи. Това от своя страна ще кара инвеститорите да продават ниско лихвената йена, за да финансират инвестициите си в по-доходни активи.

Предпазливите коментари на председателя на Фед Бен Бернанке през тази седмица може да помогнат като цяло на рисковите активи и да натежат върху йената, поне в кросовете й.

Във вторник Бернанке заяви, че е прекалено рано да се обяви възстановяването на икономиката и предупреди, че остава бдителен.

Монетарната политика на ЯЦБ също ще бъде следена през следващите месеци. Доларът може да претърпи корекция през следващото тримесечие, ако пазарът започне да се съмнява в осъществяването на инфлационните цели на ЯЦБ.

Евро/долар нарасна минимално с 0.1% до 1.3330, опитвайки се отново да щурмува едномесечния връх от вчера на 1.3386. След постигането му единната валута попадна под известен натиск, тъй като търгуващите потърсиха сигурност в долара заради слабия спад на борсовите индекси в САЩ.

Златото в изчакване на данни от американската икономика

Златото се търгува около 1680 долара за тройунция, а инвеститорите изчакват повече данни за американската икономика след последните намеци на председателя на Фед за повече монетарни стимули, които помогнаха на метала вчера да достигне до нивата от 1700 долара. След защитата на крайно ниските лихви и провокирането на рали при златото, Бернанке предупреди, че е прекалено рано да се обяви, че икономиката се е възстановила и Фед не изключва да прибегне отново до монетарни стимули.

Очакванията за допълнителни монетарни стимули подкрепиха златото, което се възползва от прогнозите за по-висока инфлация, която ще дойде при нови количествени стимули. Това от своя страна има негативен ефект върху долара.

Спот цената сутринта беше почти без промяна на 1680 долара за тройунция след спад от 0.5% през вчерашния ден

Инвеститорите вече очакват с повишено внимание данните от САЩ до края на седмицата, включително поръчките за дълготрайни стоки през февруари, които ще бъдат оповестени днес, седмичните молби за помощи, които ще бъдат оповестени утре, личните доходи и разходи за февруари, чикагския PMI индекс за март и индекса за потребителското доверие на Мичигънския универститет, всичките предстоящи в петък.

Повечето анализатори очакват данните от САЩ да се влошат през следващите месеци и Фед в крайна сметка да предприеме нови монетарни облекчения, с които да стимулира растежа.

SPDR Gold Trust, най-големият златен фонд в света, обяви че активите му са намалели във вторник с 0.16% до 1286.62 тона злато след растежа с 0.5%, или това са 6 тона в предишния ден.

Бижутерите в Индия продължават да стачкуват, но правителството се съгласи да проучи исканията им за премахване на акцизния данък върху немарковите бижута, но в същото време допълни, че няма да редуцира вносните мита върху златото и платината.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички