Кипър отхвърли условията на ЕС за споразумение за спасителния заем


Кипър отхвърли условията на ЕС за споразумение за спасителния заем
Снимка:

404

Еврото се търгува близо до 4-месечното дъно, след като Кипър отхвърли условията на предложения спасителен план. Това създаде несигурност около финансовото бъдеще на страната, както и съживи страховете за стабилността на еврозоната.

С голямо мнозинство Кипър отхвърли във вторник предложените налози върху банковите депозити, като условие за получаване на помощ от Европа. Това доведе международните усилия за спасяване на последната жертва от дълговата криза в еврозоната до задънена улица. Общото предположение на пазарите обаче е, че ЕС, както често пъти се е случвало в миналото, ще произведе споразумение в последния момент, което ще задържи Кипър във валутния съюз.

Евро/долар се търгуваше сутринта на 1.2875 и се задържа над 200-дневната пълзяща средна. Във вторник единната валута падна под тази подкрепа и достигна 4-месечно дъно от 1.2843. Продължението на спада беше спряно след съобщението от ЕЦБ, че се е ангажирала да осигури ликвидни средства на кипърските банки в рамките на определени условия.

Най-ниската точка в четвъртък отбеляза спад на еврото с повече от 6% спрямо върха от началото на февруари при 1.3711. Един от факторите, които може да подкрепят валутата в близък план е пазарното позициониране. Европа, САЩ и останалите пазари се позиционираха в къси позиции, а в допълнение на по-високи нива се акумулираха стоп ордери за покупки на евро, а това носи риск от покачване.

Йената се покачи при тънък пазар, тъй като японските финансови пазари останаха затворени заради национален празник. Евро/йена слезе на 122.30 и се търгува над 55-дневната пълзяща средна, която в момента преминава през 121.00. Долар/йена слезе на 95.05. Пазарите все така остават предпазливи към каквито и да е коментари на Харухико Курода, който днес официално ще встъпи в длъжност на поста управител на Японската централна банка. Очакванията са Курода бързо да предприеме агресивна монетарна политика в борбата с дефлацията, като това дори може да се случи преди следващото редовно заседание на ЯЦБ в началото на април.

Стерлингът е без промяна срещу долара на 1.5085 преди оповестяването по-късно днес на годишния бюджет на Великобритания. Инвеститорите са предпазливи, че финансовият министър Джордж Озбърн може да оповести промяна за АЦБ, която да позволи повече пространство в преследването на инфлация и това да доведе до нови монетарни облекчения.

Вниманието на пазарите обаче е насочено най-вече към края на двудневното заседание на Федералния резерв, което свършва днес. По всичко изглежда, че ФЕД ще продължи да купува облигации и ипотечни книжа в размер 85 милиарда долара на месец в опит да окуражи инвестициите и да укрепи слабото икономическо възстановяване. Както винаги това означава, че пазарът ще е особено чувствителен към каквито и да е намеци, когато ФЕД ще намали покупките на активи. Днес централната банка ще даде и нови икономически прогнози, а председателят й Бен Бернанке ще даде и пресконференция след края на заседанието.

Несигурността около Кипър помага на златото

Златото е стабилно и се търгува близо до 3-седмичния връх, той като Кипър отхвърли условията на спасителния план, а това породи опасения за невъзможност за разплащания в страната и увеличи търсенето на жълтия метал в качеството му на предлагащ сигурност.

Парламентът в Кипър отхвърли с голямо мнозинство предложените налози върху банковите депозити, като условие за получаване на помощ от Европа. Това доведе до задънена улица усилията на международната общност да спасят последната жертва на дълговата криза в еврозоната. Заплахата от неплащания в Кипър или дори изключването му от валутния блок изнерви инвеститорите и те търсеха златото. Тази подкрепа обаче едва ли ще продължи дълго.

Положителна новина за златото е че активите на най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust се увеличиха във вторник с 2.708 тона до 1222.162 тона злато. Техническата картина също е позитивна и според анализатори цената може да нарасне до 1626 долара, тъй като вече преодоля съпротивата при 1611 долара.

Междувременно купувачите на физическия пазар в Азия се въздържат от покупки при тези и очакват по-ниски на които да се включат. Така засега растежа остава ограничен.

Позитивните новини от САЩ през последните месеци окуражиха инвеститорите да изливат пари в акциите и това доведе до растеж на борсовия индекс „Стандард енд Пуър” с повече от 8% през тази година. За сравнение през същия период златото слезе с близо 4%.

В Европа, продажбите на леки автомобили се свиха през февруари с 10.2% до най-ниски нива за последните 23 години. Спадът е резултат от рестриктивните мерки в задлъжнелите членки от еврозоната. Това навреди и на платината и паладиума, които широко се използват в производството на катализатори.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички