Колебанието при еврото продължава, доларът набира сила


Колебанието при еврото продължава, доларът набира сила
Снимка:

471

За втори пореден ден търговията при еврото беше колеблива.

През първата част от деня единната валута се покачи до нов 2-седмичен връх спрямо американския долар – към 1.3285, и до нов 5-месечен връх спрямо японската йена – до 111.45 йена.

Сценарият от вторник обаче се повтори и в следобедните часове на деня еврото започна да се понижава, като приключи деня на негативна територия със спад от около 20 пипса за деня спрямо долара, към 1.3210. Спрямо японската йена еврото се понижи за първи път от 8 търговски сесии насам, към 110.10/20 йени за едно евро.

Спрямо ресурсните валути, обаче европейската валута се представи сравнително добре. Спрямо австралийския долар, еврото записа най-високата си стойност от началото на годината, покачвайки се до 1.2740. Австралийският долар беше една от най-губещите валути на форекс пазара по време на вчерашната търговия. Спрямо американския си съименник, дингото се понижи до 2-месечно дъно, към 1.0375.

След по-слабите данни за продажбите на съществуващи жилища в САЩ за февруари, за кратко еврото опита нов отскок към 1.3256 долара, но от този часови връх последва доста рязък нов спад. Причина за това бе всеобщото покачване на американската валута, както и спадът на водещите световни борсови индекси. В следобедните часове на деня се разпространиха слухове, че зад този рязък спад на EUR/USD стоят голяма британска клирингова банка и американски хедж фонд.

Известно негативно влияние върху еврото оказа и покачването на лихвите по суверенните дългови книжа на Испания и Италия, като лихвата по 10г. книжа на Испания нарасна с 15 пункта към 5.36%, а тази на Италия се покачи с 8 пункта към 4.98%.

След като сагата около Гърция утихна, пазарите постепенно започнаха да се успокояват, но като че ли успешните сделки за Атина и отпуснатите помощи, вече са отиграни от пазарните участници. Колебанието на борсовите индекси се увеличава в новите им върхове, след като Dow Jones се повиши до най-високата си стойност от началото на 2008 г. В своята реч вчера, шефът на Фед - Бен Бернанке заяви, че финансовият натиск в Европа е отслабнал в последно време, но остават рисковете за финансовите институции в САЩ и главно за паричните пазарни фондове.

Бернанке посочва, че напрежението върху Европейската банкова система може да се разпространи към САЩ чрез експозициите на американските финансови институции в Европейските банки и чрез едно евентуално по-всеобхватно низходящо движение на финансовите пазари.

Вниманието на пазара за днес се насочва към серията важни икономически данни от еврозоната, които ще дадат по-ясна представа дали икономиката на региона ще се окаже в т.н. "мека рецесия", или пък ще има признаци на нейното постепенно съживяване. Очакват се и важните данни за седмичните заявки за социални помощи в САЩ и Водещия американски икономически индикатор за февруари.

Запасите на петрол в САЩ отчетоха спад

Данните на енергийното министерство на САЩ показват, че през миналата седмица запасите от суров нефт в страната са намалели с 1,2 млн. барела, тъй като доставките са се понижили за първи път от пет седмици. За седмицата до 16.03. запасите са 346.3 млн. барела, докато за предходния период показателят бе 347.5 млн. барела. Анализатори очакваха резервите от черно злато да се повишат с 2,2 млн. барела. Заедно със запасите от суров петрол са намалели и резервите от горива на САЩ. Статистиката сочи, че запасите от бензин са се понижили с 1,21 млн. барела през миналата седмица.

Петролният министър на Саудитска Арабия Али Наими направи рядка намеса в прегряващите петролни пазари, заявявайки, че високите цени на петрола са „неоправдани” и обещавайки кралството да увеличи добива си с до 25%, ако това е необходимо.

Фючърсите на американския лек суров петрол отчетоха минимално повишение за вчерашната сесия, към 106.60/70 долара за барел, а сорта Брент нарасна към 124 долара за барел. Тази сутрин американският петрол се котира към 106.40/50 долара, а сортът Брент – към 123.50/60 долара за барел.

Златото остава настрана от вниманието на пазарните участници и продължава да се търгува в ниските си нива за седмицата. Тази сутрин ценният метал се котира на нива от 1650 долара за унция.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички