Коментари на Европейската централна банка поразиха еврото


Коментари на Европейската централна банка поразиха еврото
Снимка:

441

Еврото вчера претърпя тежки загуби и регистрира най-големия дневен спад срещу долара за последната година заради слуховете, че ще има повече монетарни облекчения от ЕЦБ. Високодоходните валути останаха под натиск, тъй като липсваше търсене на рискови активи.

Единната валута днес е на нива от 1.3055 срещу зелените пари, но вчера падна до 1.3001 от върхове около 1.32. Спадът е най-големият след юли 2012 година. Зоната около 1.30 е първа подкрепа, тъй като там преминава 40-дневната пълзяща средна. След нея още по-солидна е 1.2930, където е 200-дневната пълзяща средна. Кросът евро/йена се търгува на 128.20 при връх в сряда на 129.75.

Еврото беше в защитни позиции още когато европейските борсови индекси слязоха до най-ниски нива за тази година, но натиска силно нарасна когато Йенс Вайдман, член на управителния съвет на ЕЦБ, беше цитиран от Уолстрийт джърнъл, че ЕЦБ може да предприеме допълнителни облекчения ако условията го налагат. Въпреки това обаче анализаторите и сега считат за малко вероятно намаление на европейските лихви през май, но вече не го изключват ако излизащите данни силно се влошат. Що се отнася за по-напред, очакванията за монетарни стимули след лятото са все по-големи.

В допълнение на песимизма на пазарите, ценитe на петрола и медта слязоха до многомесечни дъна, а Уолстрийт преживя широки разпродажби като финансовия сектор беше поразен от по-слабите от очакваното резултати от Бенк ъф Америка. Високодоходните валути не бяха пощадени и австралийският долар се срина отново под 1.03 срещу американския си съименик, въпреки че беше преди това през деня на 1.04. Инвеститорите продаваха и канадския долар след намалeната прогноза за икономическия растеж от страна на Канадската централна банка. Данни от острова пък показаха ръст на безработицата и това удари и паунда.

При целия този натиск върху еврото и високодоходните валути, инвеститорите се обърнаха към долара и дори йената, което намали отчасти натиска върху нея. Долар/йена днес е 98.15 и остава близо до 4-годишния връх от почти 100 йени достигнат миналата седмица. Йената обаче е стабилна срещу повечето от останалите основни валути. Дилърите очакват йената да поднови спада си заради радикалната програма от стимули на ЯЦБ, но в близък план прогнозират покриване на къси позиции заради опасенията за състоянието на световната икономика.

Тази седмица МВФ намали прогнозите си за световния растеж, вземайки предвид резките съкращения на разходите в САЩ и Европа заради продължаващата дългова криза. Управителите на големите централни банки ще обсъждат влиянието на безпрецедентните монетарни мерки по време на среща във Вашингтон, която започва днес. Очакванията за нея са Япония да не бъде порицана за провежданата политика, която доведе до силна обезценка на йената.

Спадът на златото временно спря, но метала остава уязвим

Златото нарасна по време на волатилна търговия в сряда след двегодишното дъно ударено в предната сесия. Днес имаше покупки от физическия сектор в Азия, но пазара изпитва трудност да задържи печалбите и е уязвим за нови разпродажби.

Жъллтият метал обаче се отдалечи от първоначалните върхове, тъй като пазара е обсебен от затрудненията на световната икономика. Загубите на Уолстрийт и индустриалните метали, начело с медта и на петрола, продължават да тежат върху златото в ролята му на традиционна защита срещу инфлацията. Настроенията сред инвеститорите са несигурни, тъй като историческия срив на златото принуди пазарите да преоценят статута му на сигурна защита.

Днес имаше физически покупки от Азия и най-вече от Индия, която е исторически най-големия потребител на злато в света. В допълнение, инвеститорите в монети търсеха потенциални изгодни сделки заради много по-ниските цени.  Спот цената сутринта беше 1367 долара за тройунция след спада във вторник до най-ниски нива след януари 2011 на 1321.35 долара за тройунция. Цената поевтиня с общо 225 долара в петък и понеделник. За сравнение целият рейндж на търговия през 2012 година беше 260 долара. От началото на годината обезценката е 18%, което води до риска златото да отчете първа годишна загуба след 12 поредни години на растеж.

Продължават опасенията, че други задлъжнели държави от еврозоната ще последват примера на Кипър при продажбите на златни резерви, за да си осигурят пари в брой. Инвеститорите продължават да напускат и златните фондове за търговия. Най-големият от тях SPDR Gold Trust отчете спад на активите си с 0.73% до 1145.92 тона злато спрямо 1154.34 тона в понеделник. Тези активи в момента са на най-ниски нива след края на 2011 година.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички