Крайният срок за фискалната пропаст в САЩ приближава, споразумение няма


Крайният срок за фискалната пропаст в САЩ приближава, споразумение няма
Снимка:

474

Еврото падна днес срещу долара, след като говорителят на републиканците в Конгреса Джон Бойнер се отказа от споразумението да избегне фискалната пропаст и призна, че няма достатъчно гласове, които да гласуват за него.

Отказът на републиканците в горната камара да подкрепят сделката прехвърля топката в полето на президента Барак Обама. Последните развития обезличиха усилията в опит за избягване на повишенията на данъци и намаления на разходите с 600 милиарда долара, а това може да вкара американската икономика в рецесия през следващата година.

Подновените опасения за фискалната пропаст навредиха на рисковите активи и валути и помогнаха на долара. Еврото падна до 1.3180 срещу зелените пари и се отдалечи от 8-месечния връх на 1.3308, койо удари в сряда. Пазарът в момента е несигурен и не знае какво следва. Някои инвеститори обаче все още се надяват, че в крайна сметка ще се стигне до споразумение, а колебанията на валутите са по-големи заради слабата търговия в края на годината.

Йената, която беше притисната от очакванията на пазарите, че новото правителство ще окаже натиск върху централната банка да предприеме по-агресивни монетарни облекчения, възстанови част от позициите си, докато намаляваше търсенето на рискови активи. Долар/йена слезе до 83.91 и се отдалечи от 20-месечния връх на 84.62, който достигна в сряда. Евро/йена потъна до 110.74 при 16-месечен връх в сряда на 112.59.

Бойнер отмени гласуване на предложението си, което щеше да удостовери, че републиканците подкрепят увеличение на данъците за тези, които печелят повече от 1 милион долара на година, след като не успя да събере достатъчно подкрепа в собствената си партия. Въпреки че времето преди крайния срок в края на годината изтича, специалисти предупреждават, че не бива да се изключват шансовете за достигане на сделка. Белият дом и републиканците вероятно ще положат големи усилия, за да достигнат до компромис. Едва ли която и да е от двете страни иска да поеме риска от влошаване на икономиката и повишение на безработицата. Усилията най-вероятно ще бъдат в посока на постигане на компромис, който да ограничи влиянието на фискалната пропаст, например до между 30% и 50% вместо да бъде почувстван пълния й ефект от 100%.

Златото продължава да поевтинява, но въпреки това е на път да отчете 12-та поредна година на растеж

Златото продължи да се срива и днес, приближавайки най-слабите стойности за последните 4 месеца, докато еврото пада срещу долара, а преговорите за избягване на фискалната криза в САЩ изглежда зациклиха, което отблъсква инвеститорите.

Жълтият метал първоначално се покачи с над 11 долара, след което започна да пада при неуспеха на говорителя на републиканците в Конгреса Джон Бойнер да обедини законодателите от неговата партия зад усилията, чиято цел е да се достигне до отстъпки от президента Барак Обама.

Последните развития доведоха до несигурност в разговорите за избягване на увеличенията на данъците и намаленияа на разходите, които могат да доведат американската икономика до рецесия през 2013 година, които на теория трябва да повишат привлекателността на златото като предлагащо сигурност.

Златото падна до 1640 долара за тройунция и е на път да отчете четвърта поредна седмица на понижение. Цената достигна най-ниски стойности след август в предишната сесия, когато бяха налице масови ликвидирания на позиции от хедж фондовете и признаци за подобрение на американската икономика.

В момента преговорите в САЩ са замрели и мнозина са несигурни дали да влязат в позиции. Може би когато има по-конкретни новини от САЩ за крайния резултат инвеститорите ще заемат отново позиции в метала. При сегашната несигурност търговията е слаба, а с приближаващия край на годината доста инвеститори предпочитат да теглят печалби и да изоставят пазара.

Борсовите индекси паднаха по време на азиатската сесия, а еврото беше притиснато от долара заради фискалните проблеми в САЩ. Белият дом обаче обеща в четвъртък да продължи да сътрудничи на Конгреса, а президента Барак Обама е оптимист, че споразумение може да бъде постигнато бързо.

Въпреки разпродажбите златото отчита поскъпване от над 4% за годината и е на път да регистрира 12-та поредна година на повишение, за което помагат и крайно ниските нива на лихвите, опасенията за финансовата стабилност в еврозоната и диверсификацията към метала от страна на някои централни банки. През последните месеци Ирак осъществи първите си големи сделки от много години по увеличение на златните си резерви, докато Бразилия разшири златните си активи с почти 1/3 през ноември. Това показаха вчера данни на МВФ.

По-ниските цени доведоха до покупки днес и на физическия пазар, което беше отчетено от повечето дилъри.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички