Лек спад на еврото преди заседанието на ЕЦБ


Лек спад на еврото преди заседанието на ЕЦБ
Снимка:

459

Еврото поевтиня по време на азиатската търговия и се отдалечи от 7-седмичния връх срещу долара и седем и половина месечния връх срещу йената, който удари в предишната сесия.

Причината за спада е изчаквателната позиция на инвеститорите преди заседанието на Европейската централна банка. Очакванията са ЕЦБ да остави лихвите без промяна на 0.75%, а инвеститорите ще следят за намеци дали председателят Марио Драги ще покаже по-голяма готовност за нови намаления в бъдеще.

Засега пазарите изкупуват обратно долари и йени и закриват позиции в евро. В дългосрочен план йената беше подкопана от очакванията за натиск върху ЯЦБ да предприеме нови облекчителни мерки след изборите на 16 декември. Последните социологически проучвания от днес сочат, че опозиционната либерал-демократическа партия е на път да спечели мнозинство.

Дори и при неясен резултат банката обмисляше нови мерки. Заместник-председателят Киохико Нишимура заяви в сряда, че централната банка ще дискутира дали монетарните облекчения от септември и октомври са достатъчни в подкрепа на икономиката, която може би ще се представи по-слабо от прогнозите на банката. В политически план лидера на опозицията Абе смекчи агресивната си позиция за монетарни стимули, но въпреки това в средносрочен план йената ще бъде избягвана.

Единната валута нарасна в сряда до връх от 1.3127 долара, което е най-силна стойност след средата на октомври. За последно днес котировките бяха 1.3055. Еврото вероятно ще удържа позициите си срещу долара през този месец след ралито от последните седмици, но постоянно слабата европейска икономика ще постави под натиск валутата през следващата година. Кросът евро/йена също отстъпи към 107.74 след върха в сряда на 107.95. Долар/йена е на 82.52 при седем и половина месечен връх през миналия месец на 82.84.

Австралийският долар скочи срещу американския си съименник след силния доклад за заетостта, който провокира инвеститорите да намалят очакванията си за нови монетарни стимули в страната. Местната валута удари 1.0480 срещу зелените пари, което е много близо до двумесечния връх от 1.0491, постигнат миналата седмица. За последно котировките бяха 1.0460. Създадените нови работни места в Австралия надминаха предварителните прогнози, а нивото на безработица слезе до тримесечно дъно от 5.2% при прогнози за резултат от 5.5%. Припомняме, че Резервната банка на Австралия намали лихвите с 25 базови пункта през тази седмица, което ги доведе до рекордно ниските 3%, които също така бяха отчетени по време на световната финансова криза.

Проблемите около бюджета в САЩ не водят до растеж на златото

Златото се понижи днес и е близо до едномесечното дъно, което удари вчера. Натискът идва от по-силния долар, докато инвеститорите изчакват заседанието на ЕЦБ, за да видят позицията на банката. Спадът привлече някои физически купувачи в Азия, което оказва подкрепа.

Патовата ситуация при преговорите във Вашингтон между демократи и републиканци при разрешаването на фискалната пропаст е все още в центъра на новините на пазарите. Никоя от двете страни не предложи нови компромиси. Слабият напредък в дискусиите за бюджета не дава стимули за покупки на метала, противно на очакванията на някои дилъри. Златото отчита спадове в седем от последните девет сесии. Въпреки това златните фондове отчитат постоянно рекордни стойности, въпреки стагнацията на цената, което означава, че те са оптимистично настроени за растеж. Според специалисти нивото от 1800 долара за тройунция ще бъде отново достигнато през първата половина на 2013, а през втората отново ще има спад, тъй като подобряващата се световна икономика ще позволи на централните банки да изоставят изключително благосклонните монетарни стимули, които са ключов аргумент в поскъпването на метала през тази година с 8%.

Очакванията на пазарите са днес ЕЦБ да остави лихвите без промяна, но е възможно да загатне за бъдещи свои действия в посока на ново намаление. Единната валута отстъпи позиции срещу долара преди решението на банката и се отдалечи от 7-седмичния връх от предишната сесия. Стабилността на зелените пари постави под натиск деноминираните в долари суровини, чиято цена изразена в други валути нарасна.

Спот цената сутринта беше 1690 долара за тройунция при едномесечно дъно вчера на 1684.40 долара за тройунция. Последният спад на цените породи интерес за покупки от физическите купувачи.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички