Масово придвижване на пари от нововъзникващите пазари към долара


Масово придвижване на пари от нововъзникващите пазари към долара
Снимка:

641

Американският долар, еврото и стерлинга бяха търсени днес заради перспективите за край на супер лесните пари от Федералния резерв. Това развитие доведе до масова миграция от нововъзникващите пазари към активите на най-развитите икономики. Рязко скочилата доходност по американските облигации и потъването на акциите също помогнаха на зелените пари, най-вече срещу високодоходните и по-малко срещу основните валути.

Еврото се разменя за 1.3238 срещу долара, след като се оттегли от връх в сряда на 1.3414. Доларът не успява да напредне и срещу йената, която отново може да нараства ако акциите продължат да падат. Долар/йена е 97.80 след връх вчера на 98.29.

Големите развития обаче са около нововъзникващите икономики и свързаните със суровините валути, където инвеститорите изоставят популярните в миналото позиции и репатрират средства. Факторите, които тежат силно върху високодоходните валути са нормализацията на политиката на ФЕД, по-ниските цени на суровините и спадащия диференциал в растежа между нововъзникващите и развитите икономики.

Когато инвеститорите ликвидират позиции на нововъзникващите пазари най-ликвидните кросове са в долари и това е основната причина той да се изстреля срещу валутите на Бразилия, Турция, ЮАР, Полша и Мексико. Мнозина от тези инвеститори обаче са от Европа, Великобритания или Япония и след това обменят взетите долари в евро, паунд или йена, което ограничава растежа на долара срещу тези валути.

Азиатските валути също са под натиск заради разочароващи данни от Китай и протичащите там действия на централната банка, чиято цел е намаляване на ликвидните средства. Това от своя страна увеличава страховете за по-слаб световен растеж, което в съчетание с покачващ се долар е смъртоносна отрова за цените на суровините и валутите, които са свързани с тях. Дори и атрактивната норвежка крона беше поразена в четвъртък, когато претърпя най-голямото в цялата си история дневно поевтиняване срещу еврото.

Австралийският долар потъна до почти 3-годишно дъно от 0.9163 срещу американския си съименик преди да попадне на достатъчно поръчки, които го върнаха днес на 0.9235. Австралийският долар пък е продаван като барометър на много по-малко ликвидния пазар на високодоходни валути в Азия. Според анализаторите е въпрос на време валутата да тества нивата от 0.90. Пропадането обаче ще удовлетвори Резервната банка на Австралия, която от доста време иска обезценка на валутата, за да помогне на конкурентоспособността на експорта.

Новозеландският долар попадна под силен натиск след пробива на последното дъно от 0.7761 и достигна 0.7710, което е най-ниска стойност за последната една година.

Тригодишно дъно на цената на златото и вероятно най-голяма седмична обезценка за последните 30 години

Златото днес падна до 3-годишно дъно и има опасност да отчете най-голям седмичен спад за последните 30 години. Причината са намеренията на Федералния резерв да намали по-късно през годината стимулите за икономиката. Спот цената отчита понижение от 9% за седмицата и пада за пети пореден ден.

Председателят на ФЕД Бен Бернанке заяви в сряда, че централната банка ще намали месечните покупки по програмата на стойност 85 милиарда долара, тъй като икономиката се възстановява силно, а края на покупките ще дойде в средата на 2014 година, ако икономическия растеж се запази. Това което става на пазара в момента е нормализация и връщане към времената от преди стимулите. След като бяха направени първите през 2009 година пазарите скочиха, въпреки че фундаментите не оправдаваха повишението.

До скоро, златото считано за защита срещу инфлацията, напредваше във време, когато световната икономика страдаше, а централните банки действаха в подкрепа на икономиките си. Жълтият метал удари рекордни стойности за всички времена от 1920.30 долара за тройунция през есента на 2011 година.

Спот цената днес е 1290 долара, а по-рано пропадна до 1269 долара за тройунция, което е най-слаба стойност след септември 2010 година и ниво което би маркирало най-голям седмичен спад за последните 30 години. От началото на годината обезценката е 24% след 12 поредни години на растеж. Според технически анализатори картината е много лоша за златото и то ще падне под 1200 долара преди да намери някаква подкрепа.

Швейцарската банка UBS намали прогнозите си за цената през 2013 с 10% до 1440 долара за тройунция, а тези за 2014 година свали от 1625 на 1325 долара за тройунция.

Най-големият в света фонд за търговия със злато SPDR Gold Trust съобщи, че активите му са спаднали в четвъртък с 0.42% до 995.35 тона, което е най-ниска стойност за последните повече от 4 години.

Сривът на цените обаче може да доведе до физическо търсене от топ потребителите Индия и Китай, които напоследък са пасивни. Все пак едно повишено търсене не би било така силно както през април, когато цената на златото отчете най-голям спад за два дни през последните 30 години.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички