Надежди за стимули в САЩ доведоха до укрепване на еврото


Надежди за стимули в САЩ доведоха до укрепване на еврото
Снимка:

446

Еврото отчете ограничени печалби днес, след като вчера председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че централната банка има готовност да подкрепи американската икономика ако е нужно, но без да бъде по-конкретен.

Нови сигнали от ръководителя на Фед могат да дойдат по-късно през деня, когато той ще говори пред комисията за финансови услуги.

Единната валута се търгуваше разнопосочно. Първоначално спадна след изказването на Бернанке пред банковата комисия на Сената, където той не направи изрично споменаване за въвеждане на стимули. След това обаче еврото се покачи и продължи да напредва по време на азиатската търговия. Последно котировките бяха 1.2292, което е под едноседмичния връх от вторник на 1.2317, но и се отдалечи от 2-годишното дъно на 1.2162, ударено през миналата седмица.

Бернанке беше предпазлив в изказванията, казвайки че Фед има готовност за нови стимули, но не сигнализира за действия в близък план. Според него икономическото възстановяване в САЩ се задържа от европейската дългова криза и несигурността около американската фискална политика.

Освен трети рунд от широко мащабни покупки на облигации, познати като количествени поощрения, някои стратези предполагат, че Фед може да последва примера на ЕЦБ, която намали плащаните лихви към банките по техните свръх резерви депозирани в централната банка.

Оповестяването във вторник на стенограмта от последното заседание през юли на Австралийската резервна банка предостави добри аргументи да се държат австралийски долари. От нея стана ясно, че няма абсолютно никаква причина за нови намаления на лихвите и това прави атрактивно задържането на австралийски долари дори и при забавянето на икономиката в Китай. Стенограмата показа, че централната банка се е въздържала от намаление на лихвите през юли след данни показали, че вътрешната икономика има по-голяма скорост отколкото се считаше.

Австралийският долар удари връх за деня от 1.0325 срещу зелените пари, минимално под съпротивата при върха от 5 юли на 1.0330, а последно се котираше на 1.0308. Валутата свали и еврото до рекордно ниски стойности от 1.1884, но последва възстановяване до 1.1930 благодарение и на покачването в евро/долар.

Евро/паунд се отблъсна от вчерашното дъно на 0.7827, което беше най-ниска стойност след ноември 2008 година. Сутринта търговията беше при 0.7847.

Евро/йена нарасна до 97.10 при 6-седмично дъно в понеделник на 96.17.

Долар/йена е на 79.02, отдалечавайки се от едномесечното дъно на 78.68, ударено в понеделник, но вероятно ще изпитва натиск заради разпродажбите на японските износители при всяко покачване към и над 80 йени. Върхът от 5 юли на 80.09 е основна съпротива.

Инвеститорите не обърнаха внимание на стенограмата на ЯЦБ от заседанието на 14 и 15 юли, която беше оповестена днес. Някои от представителите на банката са изразили мнение, че настроенията в Япония могат да се влошат ако европейските проблеми доведат до растеж на йената.

Неясните коментари на Бернанке стабилизираха златото

Златото остава над 1580 долара за тройунция, след спад в предишния ден, когато председателя на Федералния резерв Бен Бернанке разочарова пазарите поради липсата на сигнали за предстоящи монетарни стимули.

Шефът на Фед повтори позицията си, че ръководената от него институция има готовност за нови действия ако икономическите условия се влошат, но не даде ясен сигнал за времето на такива действия.

През последните няколко месеца жълтият метал е много чувствителен към поведението на Фед, тъй като инвеститорите очакват нови облекчения да подкрепят златото, което се счита за защита срещу нарастваща инфлация, която би дошла при печатането на пари.

В краткосрочен план прогнозите остават по-скоро за намаление на цената. Очакванията са да има монетарни облекчения, но несигурността за времето, когато ще бъдат предприети има негативен ефект върху златото. Спот цената днес е почти без промяна на 1581 долара за тройунция.

Златото засега отчита поскъпване от началото на годината в размер на 1% благодарение на паричните потоци търсещи сигурност при развиващата се в еврозоната дългова криза и нарастващия дълг в САЩ.

Според технически анализатори днешната търговия ще е в диапазона между 1571 и 1599 долара за тройунция. По-късно през деня Бернанке ще говори пред комисията за финансови услуги на Конгреса. Вчерашното му изказване остави впечатление, че определящите фискалната политика трябва да направят повече за икономиката, тъй като ефективността от използваната от Фед монетарна политика намалява.

Бернанке наблегна пред законодателите, че е важно да се намери изход от фискалната пропаст, предупреждавайки, че това може да вкара и без това слабата икономика в рецесия.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80078
  • GBP
    1
    2.28624
  • JPY
    100
    1.15559
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички