Намалението на лихвите в Китай успокои пазарите и даде сила на долара


Намалението на лихвите в Китай успокои пазарите и даде сила на долара
Снимка: Thinkstock

2713

Доларът скочи и се възстанови от седем месечните дъна срещу еврото и йената, докато рисковите активи получиха подкрепа от намалението на лихвите на Китайската централна банка. Редукцията беше в размер на 25 базови пункта до нива от 4,6%. Централната банка намали и изискванията за резерви.

Монетарното облекчение дойде, след като китайските индекси спаднаха с повече от 7%, достигайки най-ниски нива слез декември. В понеделник понижението беше от повече от 8%. Намалението на лихвите доведе до рали на облекчението на бордовите пазари. Петролът също растеше. Според анализатори обаче волатилността вероятно ще продължи.

Доларът достигна нива над 120 срещу йената и свали еврото за кратко под 1,14. Действията на Китайската централна банка, породени от опасенията за спад в Китай, увеличиха търсенето на риска и това доведе до стабилност на пазарите. Зелените пари получиха подкрепа и от добри данни от САЩ показали, че потребителското доверие е достигнало през август седем месечен връх, а продажбите на нови еднофамилни жилища е скочило през юли.

Доларът попадна под натиск срещу еврото и йената в понеделник, заради опасенията за ръста на икономиката в Китай и паническите разпродажби на капиталовите пазари, които доведоха до съмнения, че Федералния резерв ще повиши лихвите тази година.

 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички