Напредъкът и спънките по гръцката сделка движат евро/долар


Напредъкът и спънките по гръцката сделка движат евро/долар
Снимка:

466

Еврото задържа през нощта печалбите от вчера, когато се покачи заради надеждите, че Гърция е близо до получаването на втория спасителен пакет. Подобрените условия за рискови покупки доведоха до всеобщ спад на йената.

Единната валута се разменяше за 1.3130 срещу долара в 5 часа сутринта, след като вчера достигна триседмично дъно на 1.2973. Подкрепата беше намерена при 1.2975, което е 50% корекция на 1.2623-1.3321. Според дилърите позитивна новина от Гърця ще доведе до ново покачване над 1.33 и тест на двумесечния връх от 9 февруари на 1.3321. Според „Би Ен Париба” все още има потенциал за закривания на къси позиции и добър повод за това е срещата на финансовите министри от еврозоната в понеделник.

На пазарите нараснаха надеждите, че Гърция най-накрая е направила достатъчно, за да получи втория спасителен пакет, след като Атина направи нови спестявания от бюджета, каквито бяха и исканията на международните кредитори. Друг сигнал, че споразумението е почти готово беше, че се появиха слухове, че централните банки в еврозоната ще разменят гръцки облигации този уикенд преди сделката за дълга с частните кредитори, с цел да избегнат допълнителни загуби.

Евро/йена удари двумесечен връх при 103.83, след което продължи да се търгува през нощта около тези стойности.

Данните в четвъртък показаха, че броят на американците търсещи за първи път помощи срещу безработица е спаднал до почти 4-годишно дъно, което сигнализира, че възстановяването на пазара на труда се засилва.

Предлагащата сигурност йена беше слаба. Тя вече понасяще удари заради решението на ЯЦБ по-рано през седмицата да увеличи покупките на активи и да поддържа нулеви лихви, докато не се видят перспективи за инфлация от 1%. Действията на банката направиха йената предпочитана валута за финансиране при разносната търговия.

Долар/йена приближи 79, а през нощта го и премина, като това са най-високите нива след масивната интервенция в края на октомври. Пробив на върха след интервенцията при 79.55 ще доведе и до нови печалби. Японската валута претърпя още по-големи загуби срещу високодоходните валути, като австралийският долар удари 6-месечен връх при 85 йени. Това му помогна да напредне и срещу зелените пари и отново да се търгува над 1.0750. Скокът от вчерашното дъно на 1.0646 беше рязък и запази възходящия ценови канал.

Днес в САЩ ще бъдат публикувани данните за индекса на потребителските цени през януари, а в събота инвеститорите ще узнаят последните цени на имотите в Китай.

Специалисти препоръчват купуването на относително евтини активи, по-специално на местните пазари за държавни облигации, при очаквания, че няма да има голяма негативна реакция на пазарите при съобщения от “Муудис” и “Стандарт енд Пуърс”, поради следните причини:

- ЯЦБ оповести във вторник, че е разширила програмата си по покупки на активи до 65 трилиона йени с цел да стимулира икономиката, и оставяйки лихвените проценти непроменени на 0.0%-0.1%.

- Оставяйки лихвените си проценти на 1%, по време на заседанието на 29 февруари, ЕЦБ ще проведе нова операция, снабдявайки банките с предостатъчно ликвидни средства за следващите три години.

- Ако средствата от първите операции на ЕЦБ през декември 2011 година са били използвани от банките за запушване на дупките по счетоводните баланси, породени от дълговата криза и да си гарантират жизнеността си в средносрочен план, то новата инжекция би трябвало да бъде използвана за генериране на приходи и инвестиране в активи на световните пазари. Това би довело еврото до ролята на долара и йената, като валути използвани за финансиране на разносната търговия.

- На фона на текущата криза лихвите в евро ще продължат да падат с бърза скорост при увеличеното предлагане от ЕЦБ. Тримесечният доларов ЛИБОР слезе на 0.5026% спрямо връх от 0.5825% през януари, докато тримесечният евро ЛИБОР падна на 0.98614% спрямо връх от 1.560% през юли и по този начин изравни дъното от януари..

Златото удържа спадовете и поглежда към съпротивите

Златото нарасна днес, заради оптимизма, че Гърция скоро ще си подсигури така нужната помощ. Това помогна на метала да се възстанови от едноседмичното дъно, което удари вчера.

От началото на месеца златото се търгува в рейндж между 1700 и 1760 долара за тройунция, следвайки напредъка и спънките на Гърция при получаването на спасителните 130 милиарда евро от международните кредитори.

Надеждите, че Гърция е успяла да направи необходимото, за да си подсигури втората извънредна помощ, след новите спестявания от бюджета, помогнаха на по-рисковите активи да напреднат в последния работен ден от седмицата. Това води и до позитивни технически сигнали. През последните 2 седмици златото тества 3-4 пъти слизанията, но те се провалиха. Неуспехът за пробив на зоната от 1700-1710 долара може би ще върне обратно във фокус съпротивите. Високите цени на петрола, дължащи се на опасенията за прекъсвания на доставките от Иран, също помагат на жълтия метал.

Спот цената напредна с 0.2% до 1732 долара за тройунция в 6 часа сутринта. Това води към седмично повишение от 0.7% след две поредни седмици на загуби. Вчера златото падна до дъно от 1705 долара за тройунция, което беше най-ниско ниво след 10 февруари.

Данните на Световния златен съвет показаха, че световното търсене на злато през 2011 година е достигнало 14-годишен връх, благодарение на инвестициите, покупките на Китай и от страна на централните банки.

Окуражителните данни от пазарите на труда, фабричното производство и недвижимите имоти в САЩ също повишиха оптимизма на финансовите пазари.

Златото, традиционно актив предлагащ сигурност, следва през последните месеци движенията на по-рисковите активи, тъй като бурята, предизвикана от европейската дългова криза, принуди инвеститорите да разпродават златните си позиции, за да покриват загуби на другите пазари.

Въпреки че шансовете за финализиране на гръцката сделка нараснаха, еврозоната въобще не е излязла от трудностите и дълговата й криза ще продължи да раздира световните финансови пазари.

Последните рейнджови движения трудно могат да привлекат купувачи. Докато не бъде преодоляна и съпротивата при 1750 долара, ще липсва посока при търговията в злато.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички