Нарастващ оптимизъм около долара


Нарастващ оптимизъм около долара
Снимка:

810

Доларовият индекс се търгува на три годишни върхове днес, а инвеститорите са се прицелили в еврото и стерлинга заради нарастващите очаквания, че централните банки в еврозоната и Великобритания ще задържат монетарната политика благосклонна за дълъг период от време.

Евро/долар се разменя за 1.2778, след като падна до 1.2755, най-ниско ниво от началото на април. Пробив на 1.2740, дъно от 4 април, ще доведе до тест на 1.2661, което е дъното от ноември 2012 година. Спадът дойде след изказване на члена на управителния съвет на ЕЦБ, Йорг Асмунсен, че централната банка възнамерява да задържи лихвите на рекордно ниските нива за повече от 12 месеца. По-късно от ЕЦБ направиха изявление, че Асмунсен не е възнамерявал да дава препоръки за точната продължителност на времето, а само е споделял очакванията си за задържане на лихвите на рекордно ниските стойности.

Междувременно Стандард енд Пуърс намали кредитния рейтинг на Италия от ВВВ-плюс на ВВВ, което даде допълнителни аргументи на инвеститорите да разпродават единната валута. Стерлингът се срина до 3-годишно дъно след изненадващо слаби данни за производствения сектор на острова, които увеличиха шансовете за по-агресивни монетарни действия от страна на АЦБ. Паунда се търгува на 1.4874 при спад преди това до 1.4814. Слабостта на еврото и стерлинга помогнаха на доларовия индекс, който следва представянето на зелените пари срещу кошница от валути, да удари 3-годишен връх на 84.753.

Инвеститорите са все по-позитивно настроени спрямо долара, тъй като последните оптимистични данни циментираха мнението, че Федералния резерв ще започне да намалява стимулите още през септември. Очакванията са покупките на долари да продължат. При нарастващата доходност по американските правителствени облигации няма причина за разпродажби, най-вече срещу еврото. Срещу йената обаче има рискове за долара преди излизащите тази седмица данни от Китай. Нови свидетелства за слабост в Китай могат да провокират обратни изкупувания на йени. Днес излиза търговския баланс.

Валутата, която се отличи от останалите беше австралийския долар, който нарасна на валутните пазари, включително и срещу американския си съименник, както и удари едномесечни върхове срещу еврото и паунда. Австралийският долар е на 0.9190 срещу щатската валута като по-рано за кратко проби над 0.92, което се случва за първи път от една седмица. Еврото падна до 1.3895 австралийски долара и формира двоен връх, което предполага продължение на спада. Стерлингът потъна до 1.6155 австралийски долара.

Спад на златото след два дни на растеж

Златото пада днес след два дни на растеж, тъй като слабите данни за търговския баланс на Китай повишиха опасенията за забавяне на втората по големина икономика в света. Китай оказва голяма подкрепа на жълтия метал, който се обезцени с 1/4 тази година заради възможното намаление на монетарните стимули на Федералния резерв, отлива на пари от търгуващите фондове и ограниченията за вноса в най-големия купувач Индия.

Днес данните показаха, че износа на Китай е спаднал с 3.1% през юни, което е първи спад след януари 2012, докато вноса е намалял с 0.7%. Стойностите са доста под предварителните очаквания и увеличиха сигналите за забавяне на икономиката през второто тримесечие. Китай не публикува данни за вноса на злато, но резултатите от други доклади подсказват забавяне на икономиката и това означава, че търсенето на злато може би не е толкова силно колкото в началото на годината.

Пазарите сега очакват речта на председателя на ФЕД Бен Бернанке по-късно през деня, за да преценят програмата от стимули на ФЕД, която е на стойност 85 милиарда долара месечни покупки на облигации. Тези покупки увеличиха опасенията за по-висока инфлация и повишиха търсенето на златото, което се счита за защита срещу нарастващите цени. Стимулите като цяло увеличиха и ликвидните средства, а това доведе до поток на парите към суровините. Златото обаче падна с близо 10% след изказването на Бернанке през миналия месец, че американската икономика се възстановява достатъчно силно, за да бъдат намалени покупките на активи.

Спот цената днес е 1244 долара за тройунция. Вчера тя достигна едноседмичен връх и втори пореден ден на растеж, който се дължеше на по-високи от очакваното данни за инфлацията в Китай. Металът удари 3-годишно дъно от 1180.71 долара на 28 юни. Търсенето от Индия продължава да бъде слабо заради правителствените ограничения върху вноса и финансирането. Слабостта на рупията също пречи. Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust са на 4-годишни дъна, тъй като инвеститорите бягат от златото през тази година и предпочитат по-високодоходните акции.

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички