Натиск от всички страни върху долара


Натиск от всички страни върху долара
Снимка:

483

Еврото нарасна срещу долара, а австралийският долар удари 5-месечен връх днес, докато покупките на рискови активи се увеличаваха след добрите данни за производствения сектор в целия свят, които разпръснаха най-големите опасения на пазарите за световния растеж.

Най-опасна е ситуацията в долар/йена, където търговията е близо до 3-месечното дъно достигнато в предишния ден. Щатската валута поевтинява и срещу азиатските валути на нововъзникващите икономики, като например сингапурския долар.

Евро/долар нарасна незначително до 1.3163 в 7 часа сутринта, отдалечавайки се от интрадневното дъно в сряда на 1.3026. Подкрепа на единната валута оказа новината, че дълго отлаганата сделка на Гърция с частните й кредитори е почти завършена.

PMI индексите в САЩ, Китай и Германия се оказаха доста по-устойчиви от очакваното, което окуражи големите пари най-сетне да се включат заради цялостната комбинация от стойности на проучванията над 50, както и заради облекчените монетарни политики, които подкрепят покупките на рискови активи. От тук се увеличи натискът върху долара, а еврото нарасна.

Австралийският долар се засили до 5-месечен връх от 1.0758, подпомогнат от данни показали, че търговския излишък в Австралия се е повишил в трите месеца до декември до най-високи стойности. Днес сутринта валутата загуби част от печалбите и се върна на 1.0708.

Пазарите в момента изчакват да видят как ще протекат аукционите на облигации във Франция и Испания. Последните успешни продажби показаха, че финансовата инжекция на ЕЦБ от почти половин трилион евро под формата на евтини заеми е помогнала на търсенето на облигациите.

Долар/йена поевтиня с 0.1% до 76.13 и се намира близо до 3-месечното дъно от 76.02, което достигна в сряда. Засега слизанията срещат добра подкрепа като поръчки за покупки на долари се забелязват на нивата под 75.50. Причината за натиска върху американската валута е изказването от миналата седмица на Федералния резерв, че вероятно ще задържи лихвите на нулеви нива поне до края на 2014 година. Това води до слизане в долар/йена, което приближава рекордното за всички времена дъно от 75.31, регистрирано на 31 октомври, когато японските власти се намесиха с масивни интервенции, за да спрат поскъпването на йената.

Токио вероятно отново ще интервенира, ако долар/йена слезе под определен праг или ако пазарната волатилност се увеличи значително. Въпросът е на какви нива ще последва интервенция, а предположенията сочат при насочване към 75.50 или малко по-ниско. Спад под рекордното дъно и приближаване на 75 би било идеално оправдание за Япония, за да натисне спусъка на масовите интервенции. Днес министърът на финансите Джун Азуми заяви, че е готов да приложи твърди мерки върху валутите, ако е необходимо, намеквайки за вероятност от едностранни интервенции на валутните пазари, ако йената поскъпва срещу долара. Някои анализатори са на мнение, че японските власти се колебаят дали да интервенират преди ново рекордно дъно, тъй като американското министерство на финансите изрази през декември неодобрението си от соловите японски интервенции през октомври.

Златото продължава да расте

Златото увеличи печалбите си, нараствайки до най-високи нива за последните близо два месеца, докато еврото беше стабилно покрай положителните изследвания за производствения сектор в целия свят и заради очакванията, че сделката по гръцкия дълг е все по-близо.

Инвеститорите в момента се насочват към оповестяването на седмичните данни за безработните в САЩ, за да преценят състоянието на най-голямата икономика в света, след като стана ясно, че производствения сектор в САЩ, Китай и Германия е на по-високи от считаните нива.

В ранните сутрешни часове златото се търгуваше на 1745 долара за тройунция, след като по-рано се повиши и до 1751.30 долара за тройунция, най-високо ниво след 8 декември. Рекордът за всички времена е от септември на 1920 долара за тройунция. В краткосрочен план целта е 1780 долара за тройунция.

Междувременно „Нюкрест Майнинг”, производител №3 на злато в света, обяви че очаква цената на метала да е между 1500 и 2500 долара през следващите години. Изказването направи изпълнителния директор Грег Робинсън по време на бизнес обяд.

Акциите в Азия и еврото също нараснаха днес подкрепени от добрите данни за икономиките, които намалиха опасенията свързани с дълговата криза в Европа. В същото време гръцкия премиер ще свика политическите лидери през следващите дни, за да търси подкрепата им за по-сурови ограничения, след като МВФ предупреди, че това е ключът към осигуряването на нов заем от който Атина спешно се нуждае, за да избегне фалита.

Физическият сектор остава основно слаб преди данните за безработните в САЩ. Според предварителните прогнози на икономисти през миналата седмица нови 375 000 души са подали молби за помощи. Купувачите се колебаят да се ангажират с големи нови покупки, докато цената е около 1750 долара за тройунция. Китай купи много злато в началото на януари и сега също е в изчакване. Всеки спад обаче би привлякъл нови купувачи. Слабият долар засега също оказва подкрепа на жълтия метал.

На пазара на енергийните продукти американският лек суров петрол слезе към нивата от 97 долара за барел, заради по-големите от очакваното повишения на запасите, които неутрализираха ефекта от добрите данни за производствения сектор в САЩ, Китай и Германия.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички