Натискът върху еврото се подновява


Натискът върху еврото се подновява
Снимка:

356

Еврото поднови негативната си тенденция през изминалата седмица, след като две поредни седмици преди това записа положителни резултати. Еуфорията около обнадеждаващите резултати от гръцките избори бързо приключи още в средата на седмицата. Така в крайна сметка евро/долар затвори петъчната търговия на нива от 1.2550/60, като регистрира седмичен спад от близо 1.6%.

Разочарованието на финансовите пазари дойде от негативните новини относно активността в еврозоната. Бизнес активността във валутния съюз се е свила за пети пореден месец през юни, което увеличава вероятността Европейската централна банка да понижи основния лихвен процент. През юни активността в производствения сектор на еврозоната се е свила от 45,1 до 44,8 пункта, което е 3-годишно дъно.

Допълнителен натиск върху единната валута оказа и решението на Муудис да понижи рейтингите на най-големите световни банки. Най-значителната промяна бе за Bank of America и Citigroup, чиито рейтинги бяха редуцирани до Baa2. Решението на кредитната агенция означава, че разходите на банките за набиране на средства ще се увеличат.

От пресконференцията между Монти, Меркел, Оланд и Рахой стана ясно, че четиримата европейски лидери ще предложат на ключовата Европейска среща на върха, тази седмица (на 28 и 29-ти юни в Брюксел), пакет от мерки в подкрепа на икономическия растеж, представляващи 1% от БВП на еврозоната или в размер на 130 млрд. евро. Меркел заяви, че ще се бори с всички срудства за да запази еврото. Иска силен политически съюз.

Известна подкрепа на евро/долар беше решението на ЕЦБ да намали изискванията за обезпечения при отпускане на финансов ресурс. От банката анонсираха промени по правилата за допълнителни гаранции, редуцирайки праговете на обезпечаване на определени обезпечени ценни книжа, разширявайки набора от одобрени инструменти. Към него са включени, заеми за автомобили, лизингови заеми, потребителски обезпечени кредити, и активи, обезпечени с ипотеки с рейтинг А изискванията за тези инструменти ще бъдат облекчени с 16%. Ипотечните заеми, включени в набора от инструменти, получават 26% облекчение.

Акцентът през тази седмица е срещата на европейските лидери. Премиерът на Италия - Монти заяви, че срещата на европейските лидери трябва да вземе успешни решения, които да възстановят растежа на валутният съюз. Коментарите на Монти дават сигнали за договарянето на програми извън еврозоната, което от своя страна подкрепя единната валута.

Суровините остават с негативна тенденция

Цената на петрола се понижи през изминалата седмица, след като данните от Европа показаха забавяне на бизнес активността от Стария континент към САЩ и Китай, отразявайки продължаващото влошаване на световната икономика. Американският лек суров петрол със срок на доставка месец август се понижи до 77.50 долара за барел, което е най-ниската му стойност от началото на октомври 2011 г. Сортът Брент от своя страна се понижи под 90 долара, до 88.45 долара за барел, за първи път от ноември 2010 г. насам.

Като цяло по-ниските цени на енергийните продукти се разглеждат като „данъчни облекчения“ и форма на стимулиране на потребителите. Цената на суровия петрол се е понижила с повече от 25% от април месец насам и според някой анализатори е възможна временна корекция с оглед свръхпродажбите, но като цяло рискът от спад остава налице.

В момента петролът е свръхпродаден“, казва Том Уебър, главен съветник в отдел суровини, към базираната в Лос Анжелис Portfolio Managers, Inc. „С оглед на пробива под 80 долара, ние очакваме низходящото движение да продължи към 68 долара за барел. Европа остава основният негативен фактор за липсата на глобален икономически растеж“, допълва Уебър.

Напрежението в Близкия Изток и сезонът на ураганите в САЩ, обаче могат да ограничат този спад през настоящата седмица. В петък суровината успя да затвори на положителна територия, а през азиатската сесия тази нощ корективната тенденция се запази. В ранните часове на деня лекият петрол се котира на цена от 80.10/20 долара, а сортът Брент се търгува на нива от 91.20/30 долара за барел.

Златото поднови низходящото си движение през изминалата седмица, като загуби около 40 долара от стойността си. Жълтият метал затвори петъчната търговия на цена от 1572/73 долара за тройунция, а в ранните часове на тази сутрин се търгува в нивата към 1573/74 долара за тройунция.

Първата важна съпротива във възходяща посока остава психологическата граница от 1600 долара, където е разположена и 50 дневната плъзгаща се средна. При спад основна подкрепа ще окажат нивата между 1620 – 1630 долара за тройунция. Пробив на тези нива ще изпрати цената на ценния метал към 1470/75 долара.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички