Натискът върху еврото се засилва


Натискът върху еврото се засилва
Снимка:

438

През последния ден от изминалата седмица европейската валута се понижи до нови рекордни дъна спрямо водещите световни валути.

EUR/USD удари в петък ново двугодишно дъно в 1.2144 долара след пробива под 1.2150 - ключовата опционна бариера.

EUR/JPY падна до ново близо 12-годишно дъно в 95.33 йени, а EUR/GBP до близо 4-годишно дъно в 0.7770 паунда.

Екзотичните валутни двойки като EUR/AUD и EUR/NZD удариха нови рекордни дъна съответно към 1.1705 и към 1.5184 нивата. За този негативизъм спрямо еврото влияние оказаха редица фактори, като най-съществен беше разрастващата се дългова криза към Испания и вероятността правителството да се обърне за нова финансова помощ от Европа.

Рязкото ново повишение на напрежението на европейския периферен дългов пазар и най-вече върху испанските дългови книжа повиши лихвата по 10г. книжа на Испания към нов рекорден връх от 7.27%. Лихвите по 2г. книжа нараснаха с цели 60 пункта към 5.76% нивото, а на петгодишните книжа качиха с 46 пункта към цели 6.87%.

Това засилва очакванията, че в близко бъдеще ще се наложи испанското правителство да поиска и официална спасителна финансова помощ от ЕС и МВФ, подобна на държавната помощ за Гърция, Португалия и Ирландия, освен официалното одобрената от Еврогрупата финансова помощ за испанските банки в размер до 100 млрд.евро.

Финансовите министри на еврозоната единодушно се договориха да предоставят финансова помощ за рекапитализирането на финансовите институции в отговор на искането на испанските власти. Мадрид вече очаква първия транш от 30 милиарда евро. Той ще бъде достъпен незабавно за спасените от държавата банки, които се нуждаят спешно от средства. Независим одит на консултантските фирми Oliver Wyman и Roland Berger, публикуван на 21 юни, показа, че банковият сектор се нуждае от около 62 милиарда евро.

Гърция отново попадна в полезрението на инвеститорите, въпреки че сагата около нея бе отшумяла през последните няколко седмици. Гърция е заплашена отново от фалит, през септември, след като МВФ е сигнализирал пред водещи политици, че ще прекрати помощта си за страната.

Ако страната получи повече време за изпълнение на наложените цели, това според Spiegel ще струва на „Тройката“ допълнителни средства между 10 и 50 млрд. евро. Много правителства от еврозоната обаче вече не са съгласни да плащат повече за кредити на Гърция. Освен това страни като Холандия и Финландия са обвързали участието си в помощта за Гърция именно с участието на МВФ.

Натискът върху единната валута беше подновен при отварянето на азиатската сесия тази нощ. В ранните часове на тази сутрин едно евро се разменя за 1.2110/20 долара, което е ново двугодишно дъно при тази двойка.

За днес не се очакват съществени макроикономически данни, но с интерес ще се следи развитието около дълговата криза в Гърция и Испания и техните ценни книжа.

Поскъпването на петрола заплашва търсенето

Въпреки че в петък, а и тази нощ по време на азиатската сесия, петролът остана под натиск, то цената на “черното злато” остава висока с оглед световното икономическо забавяне и мрачните прогнози на водещи анализатори за възстановяването на глобалната икономика.

Разрастващите се дългови проблеми в Европа, влошаващата се макрорамка в САЩ и забавянето на Китай може значително да намали търсенето на петрол. „Ралито на пазара се поддържа от опасенията за намаляването на предлагането, но този фактор е доста волатилен , защото когато цените растат нагоре това заплашва да се отрази негативно на търсенето", каза Марк Перван от ANZ Bank.

На този етап най-голяма заплаха за спад на доставките си остава Близкият Изток и отказът на Иран да прекрати ядрената си програма. Въпреки силният 5-дневен ръст на петрола, в петък тази серия беше прекъсната, като цената на американският лек суров петрол падна до 91.20/30 долара, а сорта Брент – до 106.40/50 долара за барел. Тази сутрин черното златото отново се намира под лек натиск, като американският сорт е на цена от 90.20/30 долара, а лондонският Брент се котира на нива от 105.30/40 долара за барел.

Интересът при златото остана слаб през последните няколко сесии, като ценният метал се движи в границите между 1565 – 1600 долара за тройунция. Търговията в петък беше изключително слаба, при което златото приключи седмицата на нива от 1582/83 долара за тройунция, а тази сутрин се разменя на цена от 1577/78 долара за тройунция.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички