Несгодите на долара и еврото продължават


Несгодите на долара и еврото продължават
Снимка:

439

Доларът падна до едномесечно дъно срещу йената днес, продължавайки загубите си от миналата седмица, когато по-слабите от очакваното стойности за трудовия пазар в САЩ увеличиха шансовете, че Федералният резерв може да предприеме нови монетарни стимули, за да помогне на икономиката.

Растежът на новите работни места се забави до 120 000 през миналия месец, което е най-слабото покачване след октомври.

Разочароващите цифри възобновиха пазарните спекулации, че Фед в крайна сметка ще стартира нова програма за покупки на облигации, а това оказа натиск върху долар/йена.

Дилъри отбелязаха, че понижението на борсовите индекси също е помогнало на йената, която има статут на сигурна валута и нараства във времена на несигурност.

Долар/йена може да слезе и до 80 през тази или следващата седмица, особено като се имат предвид текущите пазарни позиции. Големият брой къси позиции в йената не са намалели и са на нива невиждани от лятото на 2007 година.

В един момент през нощта долар/йена слезе до 81.19, което е най-ниска стойност след началото на март. Последва възстановяване сутринта до 81.40, което все пак е понижение с 0.2% спрямо нивата на затваряне в петък в Ню Йорк.

Възможна подкрепа е 81.07, което е 38.2% корекция на покачването от февруари и март. Последните данни за спекулативните позиции показват, че късите в йената са намалели към 3 април до 65 108 контракта. Това обаче е все още близо до нивата от предишната седмица, когато бяха 67 622 контракта, което пък беше най-голямата нетна къса експозиция в йената след юли 2007 година.

Изследване показа, че инвеститорите са заемали къси позиции в йената основно през първите две седмици на март, когато беше достигнат и 11-месечния връх на долара от 84.19 йени. Едно ликвидиране на тези позиции може да доведе до сериозни раздвижвания. Това е така защото мнозина са влезли в позиции на непривлекателни нива и спот цената е все по-близо до входните точки, което може да ги обезкуражи. Има дори шанс минимално понижение в долар/йена да провокира задействане на стоп ордери и по-силно закриване на къси позиции в йената.

Японската валута нарасна на всички фронтове и свали еврото до едномесечно дъно от 106.17. Последва покачване на единната валута до 106.40.

Евро/долар поевтиня до 3-седмично дъно от 1.3033. Еврото обаче възстанови загубите си и се върна на 1.3065. Натиск върху него оказват опасенията за европейската дългова криза, които се подновиха след слабото търсене на испански облигации по време на аукцион през миналата седмица.

Събитие, което може да повлияе върху йената тази седмица е свършващото утре двуднедневно редовно заседание на Японската централна банка. Очакванията са тя да се въздържи от нови монетарни стимули и да изчака дългосрочните си икономически и ценови прогнози, които ще публикува на 27 април. Заседанията на ЯЦБ се наблюдават с по-особен интерес, откакто през февруари банката изненада пазарите с монетарните стимули и това породи широк спад на йената.

Златото расте след 3-месечното дъно от миналата седмица

Златото поскъпна днес с повече от 0.5% след разочароващите данни от министерството на труда в САЩ, които дадоха шансове за нови монетарни стимули. В същото време търсенето на метала нарасна и заради растежа на инфлацията в Китай.

Качеството на златото като средство за защита срещу инфлация намаля заради по-слабото създаване на нови работни места в САЩ през март. Това развързва ръцете на Фед да окаже нова монетарна подкрепа на вялата икономика.

По-високата инфлация в Китай оказва подкрепа, защото именно тя допринесе за експлозивното търсене на злато през 2011 година. Миналата година физическото търсене от Китай се повиши с 20% в сравнение с ръста на световното търсене от 7%.

Спот цената напредна с 1% в началото на азиатската сесия до 1648 долара за тройунция, но последва стабилизиране около 1640 долара. Миналата седмица понижението беше в размер на 2%..

Въпреки последното разочарование от САЩ, анализатори предупредиха, че като цяло подобрението на икономиката и продължаващата дългова криза в еврозоната могат да доведат до нова сила на долара, което в краткосрочен план може да оказва натиск върху суровините, в това число и златото.

На физическия пазар бижутерите от Индия отмениха в събота продължилата 3 седмици стачка след уверения на министъра на финансите Пранаб Мукхерджи, че правителството ще обмисли отмяната на предложението към бюджета за налагане на акцизни мита върху небрандираните бижута.

Рязкото поевтиняване през миналата седмица привлече известен интерес за покупки от Китай. Тези покупки обаче започнаха да изчезват с възстановяването на цената от 3-месечното дъно от миналата седмица на 1611.80 долара за тройунция.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички