Невероятен срив на борсовите пазари в Азия, положението е най-тежко в Китай


Невероятен срив на борсовите пазари в Азия, положението е най-тежко в Китай
Снимка: Getty Images

3553

Китайският регулатор на търговията с ценни книжа предупреди за "панически" настроения след вълна от "ирационални продажби", след срива на пазара, предаде БГНЕС.

Изявлението от Комисията за регулиране на ценните книжа (CSRC) не направи почти нищо, за да успокои притесненията на инвеститорите около акробатиката с акции, а композитният индекс "Шанхай" потъна с  5,9% от началото на днешната търговия, след като в един момент загубата беше от 8,2%!

Малко след изявление на регулатора, Народна банка на Китай заяви, че ще следи отблизо фондовата борса и ще предпазва от системни регионални финансови рискове.

Вчера китайската централна банка обяви, че ще инжектира 50 милиарда юана (8,2 млрд. долара) в стабилизиране на китайския фондов пазар. "Предприетите мерки от правителството по-скоро причиниха объркване на пазара, отколкото подейства като терапия", заяви старши анализаторът на CNBC Рон Исана.

За да се предпазят повече от кризата, 1300 дружества спряха търговията преди пазарът на отвори, с което общият брой на търгуваните дружества стана 1300, съобщи Ройтерс.

"Никога не съм виждал такъв спад. Не мисля, че някой някога е виждал. Ликвидността е напълно изчерпана", каза анализаторът Ду Чанчучн от "Northeast Securities". В Twitter дори се появи шега, че за последните няколко дни китайският фондов пазар е загубил "петнадесетина гърции". Само за последните три седмици загубата е от 3,2 трилиона долара.

Сривът в Хонконг е дори по-голям. Основният борсов индекс там падна с 8,6%, като най-малкият регистриран спад на компания, включена в индекса, беше от 3,5%, предаде Bloomberg.

Не по-добре е положението в Тайланд. Днес инвеститорите са изнесли 1,2 млрд. долара от шестте най-големи тайландски банки.

В Япония индексът Topix последва движението надолу и загуби 3,3% - невиждано ниво от 2004 година насам. В Австралия загубата е от около 2%.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички