Ниската инфлация в Австралия отваря врати за намалениe на лихвите


Ниската инфлация в Австралия отваря врати за намалениe на лихвите
Снимка:

367

Австралийският долар удари 2-седмично дъно днес след данни показали слаба инфлация, което засили очакванията за сериозни намаления на лихвите. Еврото също е в защитни позиции преди аукциона на облигации днес в Холандия.

Индексът на потребителските цени в Австралия нарасна с по-малко от очакваното през последното тримесечие, докато друго изследване разкри, че инфлацията отчита най-слаб ръст за последното десетилетие. Това отваря широко вратите за намаление на лихвите през следващата седмица, както и за нови бъдещи редукции.

При излизането на данните австралийския долар се срина до 1.0256 срещу зелените пари, което е най-ниска стойност след 11 април.

Намалението на лихвите в Австралия през следващата седмица може да се смята вече за свършен факт при тези ниски нива на инфлацията, а срещу това няма никакъв аргумент. Определено обаче се задават и други намаления на лихвите, а ситуацията започва много да наподобява тази в Европа. По-рано този месец банката индикира, че обмисля намаление на лихвите на 1 май от текущите им нива на 4.25% при условие, че инфлацията в страната остане ниска.

Еврото изпитва сериозни затруднения за растеж. Последният му спад дойде заради опасенията за европейската икономика и преди важен аукцион на облигации в Холандия. Целите са да бъде продаден дълг за 2.5 милиарда евро под формата на 2 и 25 годишни книжа.

Единната валута се търгуваше сутринта на 1.3152 срещу долара, а вчера падна до 1.3104 и загуби всичките си печалби от петък. Въпреки това еврото остава в средата на добре утвърдения рейндж от последния месец 1.30-1.33. Очевидната неспособност за пробив и от двете страни на рейнджа може би означава, че консолидацията ще продължи.

Сривът на частния сектор в еврозоната се задълбочи през април, което намали надеждите за скорошно излизане от рецесията. Инвеститорите приеха негативно новината и бързо отговориха с разпродажби на високодоходните валути, търсейки сигурност в държавните облигации с висок рейтинг. Това доведе доходността по германските книжа до рекордно ниски стойности, докато тези на САЩ, Япония и Австралия също спаднаха рязко.

Видимо песимистичният тон от вчера в съчетание с разочароващите данни за производствения сектор в Европа и Китай, както и политическата нестабилност в Европа, заплашва да влоши спадовете на пазарите днес. Според някои е въпрос на време еврото да се предаде под нарастващия натиск още повече, че разликата между растежа в еврозоната и САЩ се увеличава. Следващите аукциони лесно биха довели до тест на подкрепата при 1.3057 в евро/долар.

За разлика от затрудненото евро, йената разшири печалбите си. Долар/йена слезе до 80.91 при връх в петък на 81.78. Кросът евро/йена е на 106.41 при връх в петък на 108.00.

Днес Федералният резерв започва двудневното си редовно заседание. Въпреки че нов рунд от стимули е малко вероятен на този етап, състоянието на икономиката е все още нестабилно и пазарите внимателно я следят.

Златото в очакване на коментарите от Фед

Златото се мъчи да се покачи при слаба търговия днес, докато инвеститорите изчакват редовното заседание на Федералния резерв да хвърли повече светлина върху намеренията на банката за монетарната политика. Подновените опасения с европейската криза допълнително водят до предпазливост.

Двудневното заседание на Фед започва днес. Въпреки че очакванията са банката да приеме подход на изчакване, нейните коментари ще бъдат внимателно следени, тъй като инвеститорите се опитват да отгатнат дали ще има нови облекчения.

Ако Фед не намекне за количествени поощрения златото може да претърпи сериозен спад. Очакванията за нови монетарни стимули доведоха жълтия метал до цена от 1790 долара през февруари, което е най-силна стойност след ноември. Впоследствие обаче положителните икономически новини и по-уверените изказвания от Фед заличиха печалбите. Днес спот цената е 1636 долара за тройунция при спад вчера до 1620, което беше най-ниска стойност след 4 април.

В краткосрочен план търговията не е насочена в никоя посока, тъй като проблемите на Европа доведоха до опасения сред инвеститорите и поставиха под натиск финансовите пазарите. Златото също не е пощадено.

Днес азиатските борсови индекси се понижиха, а еврото остава стабилно, но и в отбранителни позиции заради дълговата криза в еврозоната. Политическата несигурност в Европа се засили, тъй като холандският министър-председател представи вчера оставката на правителството, докато шансовете за социалист президент във Франция породиха опасения, че страната ще се оттегли от някои от ограничителните мерки.

Инвеститорите се разочароваха и от последните данни, показали задълбочаване на спада при европейския бизнес с по-бързи от очакваното темпове през април. Това предполага, че икономиката ще остане в рецесия поне до втората половина на годината.

Проблемите на еврозоната карат инвеститорите да търсят сигурност в долара и американските облигации, докато златото през последните месеци се търгува основно в тандем с по-рисковите активи.

На физическия пазар се наблюдават известни покупки след поевтиняването вчера, но поръчките бързо се изчерпват при повишение на цената. Липсата на агресивни покупки се обяснява с изчакването на резултатите от заседанието на Фед.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички