Ново 9-годишно дъно на еврото преди данните за инфлацията


Ново 9-годишно дъно на еврото преди данните за инфлацията
Снимка: Getty Images / Guliver

1272

Еврото падна днес до ново девет годишно дъно срещу долара, докато инвеститорите очакват данните за инфлацията, които най-вероятно ясно ще дадат сигнал за по-смели монетарни стимули на ЕЦБ. Единната валута слезе до 1.1842, което не се е случвало след месец март 2006 година. Индексът на потребителските цени в еврозоната ще бъде оповестен в 12 часа българско време, а миналия месец отчете първи годишен спад след 2009 година.

Междувременно долара успя да върне и част от загубите срещу йената след последното търсене на сигурност в японската валута. Индексът Никей в Токио нарасна след вчерашния най-големия дневен спад за последните десет месеца. Долар/йена първоначално падна до 118.05, но сутринта беше 118.83. Все пак двойката остава далеч от девет годишния връх на 121.86, който достигна миналия месец. Продължаващата слабост на петрола и шансовете за дефлация в Европа продължават да увеличават инвеститорското търсене на правителствени облигации като американските. Спадът на тяхната доходност поощри валутните играчи да продават долара срещу йената. Доходността по десет годишните американски книжа слезе до 12-седмично дъно от 1.887%. Днес и десет годишните японски държавни облигации падаха заради повишения риск и достигнаха нови рекордно ниски стойности от 0.265%. Този феномен обаче, който би трябвало да намали търсенето на йени, беше засенчен от по-бързия спад на доходността в Америка. Доходността по американските книжа слезе с над 20 базови пункта този месец, докато тази по японските с 5 базови пункта.

Пазарите очакват днес и стенограмата на Федералния резерв от последното заседание. Тя ще опише позицията на централната банка и ще даде по-ясна представа кога по-точно през годината ще станем свидетели на първото повишение на лихвите. Разликата в монетарната политика между Фед и тази на ЕЦБ и ЯЦБ осигури голяма сила на долара през миналата година.

Новозеландският долар се отличи на пазарите, след като нарасна широко при покачването на международните цени на млякото по време на двуседмичен търг, отчасти и заради опасенията за доставките. Валутата на най-големия износител на млечни продукти в света скочи на 0.7808 срещу американския си съименник и се отдалечи от дъното в понеделник на 0.7619. По-късно бяха загубени част от печалбите и днес котировките са 0.7754. По-драматично беше развитието на австралийския срещу новозеландския долар, където имаше спад до 1.0383, което е историческо дъно. Днес двойката е на 1.0404. Мнозина дилъри очакват скоро паритет между новозеландския и австралийския долар.

Търсенето на сигурност води до покупки на златото

Златото днес прави пауза след три поредни дни на растеж, но се задържа близо до най-високите нива за последните три седмици, тъй като инвеститорите търсят сигурност в метала при срива на световните борсови индекси. Те пропаднаха вчера заради опасенията идващи от спада на цената на петрола и възможното излизане на Гърция от еврозоната. Все повече нарастват спекулациите, че Гърция може и да излезе ако лявата партия, която иска да анулира строгите правила и част от гръцкия дълг спечели на изборите на 25 януари, каквито са и очакванията.

Спот цената е 1215 долара за тройунция при растеж вчера до 1222.40 долара, което е най-високо ниво след 15 декември. Други активи предлагащи сигурност, като японската йена и държавните облигации, също скочиха при търсенето на сигурност. Близка съпротива при цената на затваряне е 1220 долара, което ако стане ще премести фокуса към целта от 1250 долара.

По-слаби от очакваното данни от САЩ във вторник допълнително увеличиха търсенето на златото като алтернативна инвестиция. Растежът на сектора на услугите зад океана спря през декември, а новите поръчки за фабрични стоки спаднаха през ноември за четвърти пореден месец.

Печалбите на златото дойдоха въпреки силата на долара, която обикновено вреди на метала, тъй като го прави по-скъп за притежателите на други валути. Слабостта на петрола също не попречи, въпреки че тя пък прави златото по-малко търсено като средство за защита срещу инфлацията.

Съмненията около ралито на златото остават и това се вижда от активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust. Те спаднаха във вторник с 0.42% до 707.82 тона, което е ново 6-годишно дъно.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички