Новозеландският долар поразен от слаби данни за инфлация


Новозеландският долар поразен от слаби данни за инфлация
Снимка:

993

Вчера йената претърпя широки загуби, тъй като инвеститорите бяха предпазливи и продаваха японската валута срещу възможни нови монетарни облекчения на Японската централна банка. Тя е под сериозен натиск да увеличи вече масивните стимули, тъй като сриващата се цена на петрола отдалечава инфлацията от целта от 2%.

Долар/йена скочи до 118.87 и се отдалечи от скорошното едномесечно дъно на 115.85. Двойката обаче остава и далеч от седем годишния връх на 121.86, който достигна миналия месец. Евро/йена се покачи до 137.65 при тримесечно дъно в петък на 134.70. Стерлингът достигна 180.28 йени при две и половина месечно дъно от 175.83 миналата седмица. Днес все пак японската валута успя да върне голяма част от вчерашните си загуби, след като ЯЦБ остави програмата си за стимули без промяна.

Единствената валута, която се представи по-лошо от йената беше новозеландския долар, който беше разпродаван при наближаването на оповестяването на данните за инфлацията. Продавачите бяха наградени, след като стана ясно, че годишната инфлация се е забавила до 0.8%, което е по-малко от пазарните очаквания и прогнозата на Резервната банка на Нова Зеландия за стойности от 1%. Валутата, която беше слязла срещу зелените пари до 0.7660, продължи да пада до 0.7620 при излизането на данните. По този начин тя приближава дъното за 22015 на 0.7616, което удари на 5 януари. Австралийският долар скочи до 1.0713 срещу новозеландския си съименник, което е най-висока стойност след повече от месец.

Слабата инфлация със сигурност ще задържи централната банка в Нова Зеландия да направи тази година пауза, което удари по залозите, че ще поднови цикъла от затягане на монетарния режим през 2015.

При Европейската централна банка нещата са ясни и всички очакват да разкрие утре програма за изкупуване на облигации в опит да предотврати дефлацията и да подкрепи растежа. Това държи инвеститорите далеч от еврото, което е на 1.1570 срещу долара и близо до 11-годишното дъно от миналата седмица на 1.1459.

Силен растеж на златото до пет месечен връх

Златото задържа резките печалби от вчера и се търгува близо до пет месечния връх заради опасенията за световната икономика и несигурността около стимулите на ЕЦБ, които водят до търсене на сигурност сред инвеститорите.

Спот цената е 1296 долара за тройунция, а техническите покупки също помогнаха за вчерашния скок. Финансовите пазари са неспокойни с приближаването на заседанието на ЕЦБ в четвъртък на което се очаква да бъде обявена програма от монетарни облекчения. Изборите в Гърция в неделя, където проучванията показват победа на Сириза, също водят до несигурност.

В допълнение, МВФ намали във вторник прогнозите си за световния растеж през 2015 от 3.8% на 3.5% и призова правителствата и централните банки да потърсят по-благосклонни монетарни политики и реформи.

Жълтият метал поскъпна, въпреки силата на акциите и долара и слабостта на йената, друг актив предлагащ сигурност. Подобреното настроение сред инвеститорите беше видно и от активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust. Неговите активи скочиха във вторник с 1.55% до 742.24 тона.

Борсовите индекси в целия свят растяха във вторник като Уолстрийт реверсира първоначалните загуби, а долара отново напредваше заради намалелите шансове за по-добър световен икономически растеж, което пък увеличи надеждите за нови стимули на централните банки.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички