Облекчение за еврото след вота в гръцкия парламент


Облекчение за еврото след вота в гръцкия парламент
Снимка:

418

Еврото нарасна в понеделник срещу долара, ден след като Гърция одобри новите сурови мерки, но опасенията за препятствията пред страната остават. Това ограничи печалбите на единната валута и я задържа доста под върховете за деня при затварянето в Ню Йорк.

Гръцкият парламент прие пакета от съкращения на заплатите, пенсиите и работните места в неделя, а това увеличи надеждите, че Атина ще получи повече спасителни фондове от ЕС и МВФ преди падежа на емисията от облигации през месец март.

Евро/долар завърши деня с растеж от 0.1% на 1.3190, доста под върха от 1.3283 и малко над дъното от 1.3188. Единната валута е изправена през съпротива при двумесечния връх от миналата седмица и 100-дневната пълзяща средна при 1.3327, докато през вчерашния ден и 1.33 остана непреодолимо заради изтичането на голяма опция, която спря интрадневните печалби.

Търгуващите не са единствените скептици.

Гърция също трябва да убеди финансовите министри от еврозоната, които имат среща в сряда. Те все още изискват от Атина да обясни как 325 милиона евро съкращения от общия бюджет за тази година ще бъдат постигнати преди да бъде отпусната помощта от 130 милиарда евро. Според анализатори Гърция все пак ще получи парите преди 20 март, но това не означава, че еврото няма да бъде разпродавано на валутните пазари. Като потвърждение на тази теза търгуваните обеми вчера (при покачването на еврото) бяха слаби.

Според Комерцбанк поръчките на сегашните нива в евро/долар са наклонени към разпродажби и едва при 1.3090 има баланс. Под въпросната цифра един евентуален спад може да се изчерпи. Дилърите обаче са предпазливи и с покупките на еврото, защото остава несигурността дали частните кредитори ще се съгласят да отпишат стойността на гръцките облигации, които притежават.

Съмненията са големи дали необходимия почти 100% отказ от вземанията ще бъде постигнат без да се стигне до фалит. Доброволното поемане на загуби от частния сектор на нива, каквито МВФ и ЕС очаква, е малко вероятно и това е още една причина за негативни перспективи пред еврото. Дори обаче и частните кредитори да приемат предлаганото им споразумение са необходими около 3-4 седмици, за да бъде финализирано, което прави ситуацияа на кантар дали Гърция ще успее преди 20 март, когато има изплащане на облигации на стойност 15 милиарда евро.

Еврото загуби повечето от печалбите си срещу йената, но все пак остана на положителна територия прибавяйки 0.05% за деня до 102.34. Долар/йена падна с 0.1% до 77.56.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви в интервю пред „Велд ам Зонтаг”, че гръцките обещания за твърди мерки не са вече достатъчни, защото много обещания досега не бяха спазени. Все пак Гърция ефективно гласува за оставане в еврозоната, приемайки мерките, което ще даде поне краткосрочно облекчение на инвеститорите. Страхът от огромна банкова криза намаля също и защото се очаква ЕЦБ да осигури неограничени количества 3 годишни заеми.

Втората оферта на банката от 3-годишни средства за търговските банки според предварителните прогнози ще привлече търсене от 500 милиарда евро. Докато обаче европейските банкери предприемат безпрецедентни мерки за спасяването на Гърция, Португалия може да се окаже следващата жертва, която чака на опашката за допълнителни помощи, а това ще доведе ЕЦБ до продължителна смирена монетарна политика, тъй като нови сурови мерки означават и по-малко вероятен икономически растеж.

Тази сутрин еврото бе подложено на силен натиск, след като кредитните рейтинги на 6 европейски страни - Италия, Испания, Португалия, Словения, Словакия и Малта, бяха понижени. Едновременно с това международната рейтингова агенция "Мудис" промени на негативни прогнозите за Франция, Великобритания и Австрия. Без промяна остана високият кредитен рейтинг на Германия.

Златото се насочва към спадове в близък план

Златото започна да спада днес, след като и еврото отслабна през нощта, докато предпазливите инвеститори се чудеха дали Гърция ще успее да убеди Европа да й отпусне така нужната помощ. Жълтият метал се покачи незначително в понеделник заради приемането на закона за тежките реформи, но настроенията бързо се влошиха заради опасенията за споразумение по извънредната помощ. Европа даде на Гърция време до сряда да убеди скептичните международни заемодатели, че ще се придържа към наказателните условия за получаване на спасителната помощ. Анализатори отбелязват, че съществува голяма въпросителна дали Гърция ще приложи всички приети мерки, тъй като историята показва точно обратното.

Опасенията за Гърция и евентуалното намаление на ААА кредитните оценки на Франция, Великобритания и Австрия отслабиха еврото и доведоха до покачване на долара, което направи цените на суровините по-скъпи за притежателите на други валути извън американската. Спот цената на златото слезе в 8 часа сутринта с 0.4% до 1716 долара за тройунция.

Краткосрочната техническа картина за златото отслабна след неколкократните опити за пробив на ключовото 1765 долара се провалиха. Дългосрочните перспективи обаче остават непокътнати за растеж. В момента прогнозите са за спад, тъй като потенциалът за поскъпване изглежда ограничен от 1765, което пък оставя извън играта мисълта за атака на следващата съпротива при 1802 долара за тройунция. Спад под 1660 долара би довел до по-голямо поевтиняване и тест на трендлинията при 1570 долара. В съвсем близък план и през следващите часове златото може да падне до 1698 долара за тройунция.

Физическите покупки в Азия бяха слаби, тъй като повечето търгуващи бяха пасивни в очакване на цената да излезе от текущия рейндж. Интересът за позиции при търговията между 1700 и 1750 долара липсва.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички