Очакванията за добри новини от Гърция окуражиха еврото


Очакванията за добри новини от Гърция окуражиха еврото
Снимка:

348

Еврото отбеляза стабилен ръст по време на вчерашната търговия, след като на пазара се появиха спекулации, че Гърция е близо до споразумение с международните кредитори. Правителството на страната постави финалния документ за кредит при срещата на лидерите на партиите късно през деня.

Гръцкият премиер министър Лукас Пападимос, снощи се е срещал с Чарлз Далара, представляващ интересите на гръцките частни кредитори. Смята се, че гръцкият дълг ще бъде намален от 200 млрд. до 100 млрд. евро, при по-добри условия – замяна на изтичащите облигации с нови, с 30-годишен падеж при лихва от 3.6%. Говори се обаче, че новият пакет от 130 млрд. евро ще трябва да бъде разширен.

EUR/USD успя да нарасне до нов двумесечен връх към 1.3250, което е ръст от 1% за деня. Единната валута нарасна и спрямо японската йена, като този подем се запази и по време на азиатската сесия тази нощ. Минути преди отваряне на европейската сесия EUR/USD се търгува на нива от 1.3270/80 долара, а EUR/JPY – към 102.40/50 йени и също е на път да запише нов двумесечен връх.

Надеждите около гръцките преговорите подкрепиха и фондовите борси. Индексите бяха подкрепени и от данните за новоразкритите работни места в САЩ. Министерството на труда в САЩ обяви, че през декември в страната са били създадени 3,38 млн. нови работни места, спрямо 3,12 млн. през ноември.

Така слуховете около гръцките преговори и подема на фондовите борси, неутрализираха влиянието на негативните данни за индустриалното производство в Германия. Най-големият месечен спад е бил в строителния сектор. Въпреки лошите данни индикаторите от проведените проучвания сочат, че икономиката на Германия се развива стабилно в началото на 2012 г. Министерството на икономиката съобщава, че стабилизирането на новите поръчки в промишлеността, както и по-добрият бизнес климат са първите сигнали за преодоляване на по-слабата фаза от развитието на индустриалния сектор.

Международната рейтингова агенция Fitch намали кредитния рейтинг на пет италиански банки. Решението на агенцията е мотивирано от факта, че в края на миналия месец бе понижен и суверенния рейтинг на страната. В допълнение, от рейтинговата агенция посочват, че очакват подчертано влошаване на краткосрочната икономическа перспектива пред Италия. Прогнозата на Fitch е за 1.7% спад на БВП на страната през 2012 г. и скромен растеж от 0.2% през 2013 г.

Срещата на гръцкия премиер с лидерите на трите партии от управляващата коалиция, която беше планирана за снощи, бе отложена за днес сутринта, съобщи правителствен говорител. Атинската новинарска агенция съобщава, че за да бъде отпуснат новият транш в срок до 20 март, до 13 февруари най-късно, трябва да бъде одобрена офертата за подмяна на дълга.

Анализаторите остават скептични относно ситуацията в Гърция и смятат, че тя няма да бъде решена, както и че покачването на еврото не е стабилно.

Подемът на индексите подкрепи суровините

Американският лек суров петрол нарасна във вторник до 98.70 долара за барел, следствие на ръста на борсовите индекси, както и в резултат на заплахите на Иран да намали доставките за Европа и да увеличи цената на суровината. Студът, който скова цяла Европа също оказва положително влияние върху цената на черното злато, в резултат на повишеното търсене.

Петролът от сорта брент достигна тримесечен връх. Освен студеното време, допълнителен фактор върху движението на цената оказаха притесненията, че ще има проблеми с доставките от Нигерия заради повреден тръбопровод и спирането на добива в Южен Судан.

В ранните часове на тази сутрин тексаският петрол се търгува на цена от 99.10/20 долара за барел, а сортът брент е на цена от 116.40/60 долара за барел.

Златото преодоля с лекота загубите от понеделник и нарасна с 25 долара за деня, до 1745 долара за унция. Ръстът се запазва и към тази сутрин, като цената се движи в нивата 1750/51 долара за унция.

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички