Очакванията за нови стимули натискат йената


Очакванията за нови стимули натискат йената
Снимка:

388

Доларът отново се покачва срещу йената днес, тъй като японската валута е под натиск заради очакванията за нови монетарни стимули от Японската централна банка. В същото време по-малко умереното от очакваното изказване на Новозеландска централна банка даде сила на новозеландския долар.

Долар/йена се търгува на 79.96 и приближава тримесечния връх при 80.02, който удари във вторник. Покупките на долари от хедж фондове помогнаха на зелените пари да нараснат. В допълнение устойчивостта на долара срещу йената през последните дни е забележителна, имайки предвид, че не липсваха продавачи на долари.

Йената е в отстъпление през последните дни при нарастващите очаквания, че Японската централна банка ще одобри нови монетарни стимули по време на заседанието на 30 октомври в опит да помогне на изключително зависимата от износа икономика да преодолее забавянето на световната икономика.

При тези очаквания обаче, които вече са много големи, не е много вероятно йената да падне значително дори и Японската централна банка да приеме през следващата седмица нови облекчения. От друга страна обаче и паданията в долар/йена са ограничени, тъй като спреда между американските и японските облигации мина напоследък в полза на долара. Подобрения на няколко американски икономически индикатора през този месец, в това число и данни сочещи към засилване на възстановяването на пазара на имотите, помогнаха на доходността по американските облигации да се повиши, а с това и спреда между тях и доходността по японските облигации.

По-късно днес ще има нови данни от САЩ. Между тях са първоначалните молби за помощи срещу безработица и поръчките на дълготрайни стоки. В сряда Федералният резерв потвърди, че ще се придържа към плана си за стимулиране на икономическия растеж в САЩ, докато пазара на труда се подобри, въпреки че призна, че някои сектори на икономиката са вече в по-добро състояние. Резултатът от заседанието съответстваше на пазарните очаквания и не съдържаше изненади.

Инвеститорите днес бяха привлечени от новозеландския долар, след като управителя на централната банка Греъм Уилър остави лихвите без промяна и повтори очакванията си инфлацията да се насочи нагоре към средата на целевия рейндж от 1 до 3 процента. Някои дилъри залагаха, че ниската инфлация ще накара банката да предположи възможни намаления на лихвите. Това обаче не стана и изказванията бяха балансирани, а новозеландският долар се покачи до 0.8220 срещу американския си съименик и се отдалечи от 6-седмичното дъно на 0.81, което удари по-рано през седмицата.

Евро/долар е без промяна на 1.2977. Единната валута загуби скорост след покачването до 1.3140 на 17 октомври, а пазарите станаха нетърпеливи относно искането на помощ от Испания и активирането на програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ. В същото време инвеститорите и не залагат срещу еврото, тъй като Мадрид може да задейства програмата във всеки един момент.

Златото все още търси опора

Златото нараства при тънка търговия, но все още е близо до 7-седмичното дъно, тъй като Федералният резерв помогна на долара, като потвърди ангажимента си за икономически стимули.

В началото на октомври жълтият метал достигна 11-месечен връх от 1795.69 долара за тройунция след приемането на последната програма на ФЕД за покупки на защитени с ипотеки облигации. След това обаче металът поевтинява, а доларът се стабилизира, а напоследък излязоха и сигнали за подобрения в различни сектори на американската икономика.

Днес златото нарасна до 1707 долара за тройунция, след като вчера падна до 7-седмично дъно от 1698 долара. Това стана малко след съобщението на ФЕД, че се придържа към плана си да продължи да стимулира растежа докато пазара на труда се подобри. В изявлението ФЕД потвърди ангажимента си да задържи лихвите близко до нулевите нива до средата на 2015 година и да продължи да стимулира растежа докато възстановяването не се засили.

Въпреки липсата на изненади от ФЕД, ниските лихви дават възможност долара да бъде използван като валута за финансиране на други покупки. От друга страна и нивата от 1700 долара са добра подкрепа и дават възможност за подновяване на растежа при златото.

На другите пазари, борсовите индекси в Азия растяха заради сигналите за възстановяване в Китай и САЩ, които намалиха опасенията за влошаване на световния растеж. Настроенията обаче остават несигурни заради слабите корпоративни печалби.

Липсата на активност на физическия сектор предполага, че някои потребители очакват и ново понижение на цената. През тази седмица златото е под значителен натиск. Някои специалисти се изненадаха, като видяха теглене на печалби от Индонезия, а пазарът остава все така тих и липсва търсене.

Индия обаче се върна на пазара, тъй като приближава фестивала Дивали. Очакванията са за по-големи обеми на продажбите преди празненствата. Пикът на фестивалите е през следващия месец именно при Дивали. През този период има и много сватбени тържества, а златните бижута са неотменна част от зестрата, която индийските родители дават на своите дъщери.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

 

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички