Оптимизмът около еврото все още е налице


Оптимизмът около еврото все още е налице
Снимка:

582

Еврото отчете ръст за втори пореден ден срещу долара, подкрепено от очакванията, че ЕЦБ ще се въздържи от намаление на лихвите по време на заседанието си по-късно през седмицата. Междувременно зелените пари се оттеглиха от две и половина годишния връх срещу йената, тъй като силното поскъпване през последния месец накара инвеститорите да теглят печалби, въпреки прогнозите за нови стимули на Японската централна банка (ЯЦБ) по-късно през месеца.

При наличието на малко икономически данни от САЩ през тази седмица, движенията на валутните пазари най-вероятно ще се определят от заседанието на ЕЦБ в четвъртък, коментарите на представители на ФЕД, както и от настроенията спрямо другите активи.

Стенограмата от заседанието на ФЕД през декември увеличи през миналата седмица очакванията, че централната банка ще сложи през тази година край на програмата по изкупуване на активи, която се нарича количествени поощрения. Слабият доклад за трудовата заетост в петък кара някои да прогнозират, че ФЕД няма да промени сегашното статукво.

Евро/долар тази сутрин нарасна до 1.3125 и се отдалечи от 3-седмичното дъно от миналата седмица на 1.2997. Волатилната търговия доминираше през вчерашния ден, което доведе до дъно от 1.3016 и връх от 1.3119. Покачването на единната валута получи сила и от информации, че Силвио Берлускони няма да се кандидатира за министър-председател през следващия месец по време на изборите в Италия в условията на коалиция със Северната лига.

Търговията през следващите седмици би трябвало да е волатилна заради ожесточените политически дебати в САЩ по отношение покачването на лимита за заеми на правителството и замразяването на съкращенията на разходите, което трябва да се случи в началото на март и вероятно ще бъде от полза за долара заради статута му на предлагащ сигурност. Анализатори вече предупредиха, че еврото най-вероятно ще остане под натиск, тъй като пазара ще се върне към икономическите проблеми и заседанията на ЕЦБ. Каквато и да е индикация за монетарни стимули или коментари за икономическа слабост ще навредят на единната валута. В края на седмицата дилърите ще следят аукционите в Испания и Италия. Ако продажбите получат солидно търсене, то еврото ще напредне срещу долара.

Очакванията за агресивни монетарни стимули на ЯЦБ доведоха ралито на долара срещу йената до поскъпване от над 8% след началото на декември. Следващото заседание на ЯЦБ е на 21 и 22 януари. Според някои специалисти действията на централната банка може и да не оправдаят очакванията на пазарите, което би довело до спад на долара срещу йената. В допълнение йената намери в понеделник известна подкрепа от новината, че сделката за купуване на 70% дял от американската Спринт Некстел от японския мобилен оператор Софтбанк може и да не се осъществи.

Евро/йена се разменя за 114.80 и е доста под 18-месечното дъно от миналата сряда на 115.99. Долар/йена е на 87.48 и далеч от петъчния връх на 88.40, който е най-силна стойност след юли 2010 година.

Златото остава слабо, но печалбите на еврото оказват подкрепа

Златото се опитва да върви нагоре, докато еврото задържа печалбите при очакванията, че ЕЦБ ще се въздържи от намаление на лихвите през тази седмица и при наличието на добро физическо търсене в Азия.

Икономистите прогнозират, че ЕЦБ ще остави лихвите без промяна по време на заседанието си в четвъртък, което подкрепя единната валута, докато доларът остава под натиск. Това прави деноминираните в долари суровини по-атрактивни за купувачите, използващи други валути.

Физическият пазар в Азия през тази година показва повишен интерес, тъй като купувачите са съблазнени от по-ниските цени, а търсенето е и по-голямо заради предстоящата Лунна нова година според китайския календар. Апетитът за покупки обаче лесно може да изчезне, ако цената се възстанови до 1700 долара за тройунция. Днес сутринта тя беше 1649 долара за тройунция, а според технически анализатори през деня може да се повиши към 1665 долара, тъй като предишната цел от 1625 долара временно няма да е актуална.

Златото обаче остава под натиск заради опасенията за продължаването на програмата за изкупуване на облигации на Федералния резерв. Официалните представители на централната банка стават все по-загрижени за страничните ефекти, произлизащи от стимулиращите мерки. Жълтият метал най-вероятно ще остане в защитни позиции, докато няма по-ясни сигнали за състоянието на световната икономика. Какъвто и да е сигнал от ЕЦБ за влошаване на икономиката на Стария континент или за намаление на лихвите ще натежи върху еврото, а оттам и на златото.

Активите на най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust спаднаха към 7 януари с почти два тона до 1340.74 тона. Това също така е понижение от около 10 тона спрямо последния работен ден на 2012 година.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички