Оптимизъм обхвана финансовите пазари


Оптимизъм обхвана финансовите пазари
Снимка:

491

Риск-апетитът беше основната движеща сила на финансовите пазари по време на вчерашната търговия.

Световните борсови индекси отчетоха ръст, петролът също се повиши наред със суровинните валути, като австралийски и канадски долар. На свой ред, нисколихвените валути-убежища като американският долар и японската йена отчетоха всеобщ спад спрямо основните си конкуренти на форекс пазара.

Пазарите се успокоиха след успешния аукцион на испански държавни облигации. Испания пласира облигации на стойност 2.09 млрд. евро с падеж 2013 г. и доходност от 2.623 % (спрямо 1.418%), и облигации на стойност 1.09 млрд. евро с падеж 2013 и лихва от 3.110 % (спрямо 1.711%). Лихвата на аукциона е значително по-висока от предходната, но коефициентът на участие е два пъти по-голям от предишния аукцион. Лихвата по 10-годишните облигации на Испания спаднаха до 5,97 %.

Това доведе до покачване на европейските акции за втори пореден ден. Банковият сектор допринесе най-много за покачването на Stoxx Europe 600 Index. Във Франция CAC 40 нарасна с 2,7% до 3 292,51 пункта, германският индекс DAX 30 спечели 2,65% до 6 801,00 пункта.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер внесе допълнително успокоение на пазарите, като заяви, че Испания няма да се нуждае от финансова помощ от еврозоната, защото фискалната й консолидация е впечатляваща, а структурните реформи в страната са на прав път. „Няма причина Испания да иска специална програма, бих искал да призова финансовите пазари да се държат по разумен начин. Испания е на прав път", каза той пред репортери в Люксембург.

В подкрепа на риск-апетита на финансовите пазари влияние оказа и ръстът на инвеститорското доверие в Германия, до 2-годишен максимум през април. ZEW индексът на най-силната икономика в Европа е нараснал до 23,4 пункта от 22,3 пункта през март. Анализатори очакваха спад на индекса до 19 пункта. Това е пети пореден месец на ръст на индекса, който достигна най-висока стойност от юни 2010 г. Данните показват, че по-оптимистична е и оценката на инвеститорите за сегашната икономическа ситуация, като индексът се е покачил от 37,6 пункта до 40,7 пункта.

От Международния валутен фонд също допринесоха за позитивното развитие в днешната сесия, като обявиха, че повишават прогнозата си за световния икономически ръст през 2012 и 2013 г., като се позоваха на подобряващата се финансова обстановка и успокояването на финансовата криза. От финансовата институция обаче предупредиха, че възстановяването остава крехко и че евентуална нова криза в Европа остава основният риск за световната икономика.

Днес ще бъдат публикувани данните за пазара на труда във Великобритания и протоколът от последната среща на централната банка, което може да предизвика известни колебания в английската валута.

Петролът бе подкрепен от ръста на индексите

Фючърсите на американския лек суров петрол се покачиха до най-високото си ниво от две седмици насам, като основни причини за този подем на черното злато оказаха положителните данни за американската икономика и всеобщият оптимизъм на финансовите пазари.

Ръстът в продажбите на дребно в САЩ парира опасенията, че повишаващите се цени на петрола ще ограничат икономическия растеж. Данни на търговския департамент на САЩ показаха, че продажбите на дребно са скочили с 0,8% през март, в сравнение със средната прогноза от 0,3%.

По време на търговията в Ню Йорк лекият суров петрол достигна до цена от 105 долара за барел, но към края на деня загуби част от завоюваните позиции и затвори на нива от 104.20/30 долара за барел.

Американският президент Барак Обама призова Конгреса на страната да одобри комплекс от мерки, насочени към спиране на спекулациите и манипулирането на петролния пазар в САЩ.

Представители на президентската администрация съобщиха, че максималният размер на глобата за манипулиране на цените трябва да се увеличи от 1 млн. долара на 10 млн. долара. Наказанието ще се определя от броя на дните, в които са били допуснати нарушения, вместо досегашната система на фиксирани глоби.

В ранните часове на тази сутрин американският петрол се разменя на цена от 104.40/50 долара, а сортът Брент – 118.60/80 долара за барел.

Златото започна деня неубедително, като се понижи до 1635 долара за унция към началото на американската сесия, но в последствие компенсира голяма част от загубите и затвори на нива от 1648/49 долара за унция. Към тази сутрин жълтият метал се търгува на цена от 1653 долара за унция, което е ръст от около 5 долара за деня.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички