Отстъпление на долара след слаби данни от САЩ


Отстъпление на долара след слаби данни от САЩ
Снимка: Thinkstock

1139

Доларът е в защитни позиции след слаби данни от САЩ, които спряха възхода му срещу йената и еврото, а пазара все така очаква развитието около преговорите за гръцкия дълг.

Зелените пари паднаха тази сутрин на 118.57 йени след пет седмичен връх в сряда на 120.48, който се дължеше на силните стойности за трудовата заетост в САЩ от миналата седмица. Те сигнализираха за повишение на лихвите на Федералния резерв до средата на годината. Икономическият оптимизъм обаче вчера намаля след по-слаби от очакваното данни за продажбите на дребно и за молбите за помощи срещу безработица в САЩ, което намали подкрепата за долара.

Отстъплението на долара съживи еврото, което е на 1.1425 и се отдалечи от дъното от началото на седмицата на 1.1270. Споразумението между Германия, Франция, Русия и Украйна късно в четвъртък за спиране на огъня между украйнските сили и подкрепяните от Русия бунтовници също подкрепи единната валута. Друга подкрепа за еврото дойде от ЕЦБ, която допълнително увеличи тавана за извънредни средства за гръцките банки с около 5 милиарда евро до 65 милиарда евро.

Въпреки всичко еврото остава нестабилно, тъй като преговорите за извънредна помощ между Гърция и кредиторите й продължават да бъдат с неясен край. След като не се споразумяха тази седмица, Гърция и финансовите министри от еврозоната ще имат нова среща в понеделник.

Паундът е силен след изказванията на АЦБ в четвъртък, че инфлацията ще се завърне на нивата от 2%, което съживи очакванията за повишение на лихвите в началото на 2016. Стерлингът се котира на 6-седмичен връх от 1.5415 срещу долара и на 0.7415 срещу еврото, което свали вчера до седем годишно дъно от 0.7371.

Слабостта на долара спря спада на златото

Златото днес е над пет седмичното дъно благодарение на слабостта на долара и несигурността около гръцкия дълг. Жълтият метал обаче е на път да затвори за трета поредна седмица със спад заради очакванията за по-високи лихви в САЩ.

Спот цената е 1228 долара след пропадане вчера до 1216.45 долара за тройунция. На въпросните нива се намира 100-дневната пълзяща средна, която би трябвало да осигурява подкрепа в краткосрочен план и по-точно до понеделник, когато се подновяват преговорите за гръцкия дълг. Следваща подкрепа е 1200 долара.

Златото напоследък беше силно заради объркването на капиталовите пазари относно преговорите между Гърция и европейските заемодатели и нейното бъдеще в еврозоната. Гърция последно се съгласи вчера да говори с кредиторите за изход от международната помощ.

По-слабият долар, след слаби данни за продажбите на дребно и молбите за помощи срещу безработица в САЩ, също подкрепи метала, тъй като цената на суровините деноминирани в долари стана по-евтина за притежателите на други валути. Това обаче не беше достатъчно, за да се компенсират загубите за седмицата. Перспективите пред долара пък остават оптимистични, въпреки последните му загуби, тъй като повечето инвеститори продължават да калкулират повишение на лихвите на Федералния резерв през годината.

Негативните настроения към златото бяха видими и от активите на най-големия фонд в света за търговия със злато SPDR Gold Trust. Те спаднаха в четвъртък с 0.23% до 771.51 тона.

На физическия пазар покупките от Китай остават стабилни преди Лунната нова година следващата седмица.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички