Пасивността на Фед повлия негативно на долара


Пасивността на Фед повлия негативно на долара
Снимка: Getty Images/Guliver

1557

Доларът претърпя малки загуби за втори пореден ден след последните коментари на председателя на Федералния резерв, които провокираха пазарите да отдалечат във времето повишението на американските лихви. Единната валута е на 1.1363 срещу зелените пари при дъно за тази седмица на 1.1288 и остава през последния месец в тесния рейндж от 1.12-1.15, който поддържа след 11-годишното дъно на 1.1098. Долар/йена е на 118.84 при връх тази седмица на 119.84. И тази двойка е без посока след седем и половина годишния връх на 121.86 ударен в началото на декември. Доларът обаче спадна по-чувствително срещу стерлинга и австралийския долар. Паундът удари двумесечен връх на 1.5538, докато австралийския долар преодоля нивата от 0.79, което се случва за първи път от един месец.

След изказването на председателя на Фед Джанет Йелън пред Конгреса във вторник, пазарите преместиха очакванията си за първоначално повишение на лихвите в края на годината. Йелън съобщи пред комисията за банково дело на Сената, че Фед първо ще премахне думата „търпелив” в описанието си на подхода за повишение на лихвите, а след това ще навлезе във фаза при която промените са възможни на всяко следващо заседание. Йелън не добави нищо ново относно времето на повишението на лихвите при изказването си в сряда пред комисията за финансови услуги на камарата на представителите.

При икономическите данни в сряда стана ясно, че продажбите на нови еднофамилни жилища в САЩ са спаднали незначително през януари, въпреки големия спад заради суровата зима в североизточните щати. 

Златото нараства при липсата на ясни сигнали за повишение на лихвите на Фед

Златото се опитва да нараства след вчерашното седем седмично дъно, след като председателя на Федералния резерв Джанет Йелън загатна, че няма да бърза с повишението на лихвите. Нейните коментари натежаха на долара и подкрепиха златото. Спот цената е 1205 долара за тройунция.

Йелън се въздържа във вторник да опише ясна картина кога Фед ще започне да повишава лихвите. Последвалото рали на металите в сряда доведе до ръст на среброто с над 3%, а паладиума до шест седмичен връх. Йелън съобщи, че Фед ще обмисля лихвите на всяко отделно заседание, както и че тяхно повишение не е вероятно при следващите няколко събирания.

Световните борсови индекси нараснаха минимално в сряда, подкрепени от по-силни данни от Китай за фабричното производство и от коментарите на Йелън.

Завръщането на Китай от празниците по случай Лунната нова година доведе до видима сила на всички благородни метали при очевидно търсене през първия работен ден.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички