Пазарите намалиха доларовите позиции


Пазарите намалиха доларовите позиции
Снимка: Thinkstock

865

Доларът продължи губещата си серия в сряда, падайки за трета поредна сесия спрямо йената, след като пазарните участници прибраха печалбите от доларовите си позиции, тъй като до края на годината остава само една седмица с важни икономически събития.

Щатската валута падна до 117.70 йени, продължавайки да се оттегля от 7- годишния връх на 121.86, достигнат в понеделник.

Еврото направи нов тест на върха от вторник на 1.2448 и рано днес достигна седмичен връх на ниво от 1.2494, след което се върна на нивата около 1.2440. Австралийският долар бе подкрепен от положителните данни за пазара на труда в Австралия и се изкачи над 83.60 щатски цента, отдалечавайки се от 4- и половина годишното дъно на 82.23 цента.

Въпреки това търговци споделиха, че в дългосрочен план възходящият тренд на долара се запазва и вероятно ще продължи през следващата година, особено когато спекулациите около предстоящото увеличение на лихвения процент на Фед отново дойдат на дневен ред.

Новозеландският долар също се представи добре, за голямо огорчение на централната банка на Нова Зеландия, която остави лихвените проценти непроменени, което бе в съответствие с очакванията.

Кивито поскъпна с повече от цял цент до 0.7834, отдалечавайки се допълнително от 2- и половина годишното дъно на 0.7609, достигнато във вторник.

Търговци заявиха, че някои пазарни участници са очаквали централната банка да направи крачка напред, приемайки неутрална позиция. Вместо това централната банка на Нова Зеландия заяви, че може да се очакват нови увеличения на лихвения процент на по- късен етап.

След като страните членки на ОПЕК намалиха прогнозата си за търсенето на петрол през 2015г., цената на американският лек суров петрол се срина до ново пет годишно дъно на ниво под 61 долара за барел. Това повлия на валутите на страните износители на петрол. Най-засегната бе руската рубла, която се доближи до рекордното си дъно от над 54.70 рубли за долар.

Доларът се покачи и спрямо канадската и норвежката валута, които останаха под натиск поради падащите цени на петрола.

Зелените пари достигнаха нови 5- годишни върхове на 1.1503 спрямо канадския долар и 7.2243 спрямо норвежката крона.

Златото се отдръпна от 7-седмичния връх

Златото леко поевтиня в сряда поради натиска на падащите цени на петрола, след като по- рано бе достигнало 7- седмичен връх, когато капиталовите пазари върнаха ранните си печалби, приключвайки на загуба, а доларът продължи губещата си серия спрямо кошница от валути.

Цената на петрола се срина с около 5%, достигайки 5- годишно дъно около 60 долара за барел, след като данни показаха скок при запасите в САЩ, а петролният министър на Саудитска Арабия отново подчерта, че няма планове за намаляване на продукцията.

Спот златото изгуби около 0,2% до 1 228.60 долара за тройунция. През нощта между вторник и сряда то бе достигнало връх от 23 октомври на 1 238.20, нараствайки с повече от 2%, докато акциите и доларът падаха.

Силният долар прави деноминираните в долари активи като златото по- скъпи за притежателите на други валути.

Американските фючърси върху злато с доставка през февруари поевтиняха с 2.60 долара или 0,2% до 1 231.80 долара за тройунция.

Запасите на SPDR Gold Trust, най- големият публичен фонд, базиран на злато, в света, нараснаха с 0,37% до 721.81 тона във вторник.

Въпреки това запасите на фонда остават близо до 6- годишно дъно, тъй като инвеститорите в злато се притесняват поради очакваното увеличение на лихвения процент в САЩ, което евентуално би намалило търсенето на метала.

Тъй като златото е нелихвоносен актив, то би пострадали от увеличението на лихвения процент, но коментарите от представители на Фед тази седмица успокоиха нервите на инвеститорите до известна степен.

Платината бе на загуба от 0,3% до 1 241.95 долара за тройунция. Среброто спечели 0,2% до 17.14 долара за тройунция, а паладият поскъпна с 0,8% до 814.22 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81162
  • GBP
    1
    2.27467
  • JPY
    100
    1.15805
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички