Пазарите очакват обръщението на Тръмп към Конгреса


Пазарите очакват обръщението на Тръмп към Конгреса
Снимка: Getty Images/Guliver

3249

Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ показаха смесен резултат. Те се покачиха с 1.8% при прогнози за ръст от 1.6%. В същото време обаче изключвайки транспортния сектор, капиталовите стоки и стоките от пазарите, всички останали сектори отчетоха понижение.

Предстоящите продажби на жилища изненадаха с месечно намаление от 2.8%.

Президентът Тръмп обеща, че ще има нещо значително в речта му към Конгреса по отношение на инфраструктурните планове. Той говори за много голямо увеличение на бюджета за инфраструктурата от порядъка на 10%, което да бъде финансирано от бюджетни съкращения в други области.

Покачване на лихвите през март става все по-вероятно. Шансовете за такова събитие се оценяват на 50% след вчерашните коментари на Робърт Каплан от Фед, който говори за нуждата от по-ранни действия.

Икономическото доверие в Европа продължи да расте и достигна 5-годишен връх, въпреки че очакванията бяха и за по-голям растеж. Резултата на индекса е 108.0 спрямо предишна стойност от 107.9.

Бившият премиер на Великобритания Джон Мейджър заяви, че не очаква пълно осъществяване на Брексит до 2019, както и че не очаква втори референдум за Брексит. Той също така критикува Тереза Мей, че прави неосъществими обещания и че третира искащите оставане в Европа с неуважение.

Доларът се радва на покупки след коментарите на Тръмп за инфраструктурата. Днес е обръщението му към Конгреса. Коментарите на Робърт Каплан от Фед също помогнаха и увеличиха вероятността за повишение на лихвите през март до 50%.

Най-слабо от основните валути се представи канадския долар. Щатската валута нарасна срещу северния си съсед отново над 200-дневната пълзяща средна, а силна съпротива ще играе зоната около 1.3210.

Все по-вероятно е покачване през март на лихвите на Фед

Доходността по американските облигации нарасна, след като почти беше спаднала до дъната за 2017. Причината е позициониране заради нарасналите шансове Фед да повиши лихвите през март. В момента те се оценяват като 50:50.

Доходността по 10-годишните германски облигации скочи от най-ниската точка след декември, тъй като намаля отлива от френските облигации заради съществуващия риск.

Оптимизъм на Уолстрийт преди обръщението на Тръмп

Трите основни индекса в САЩ нараснаха преди днешното изказване на Тръмп пред Конгреса. Най-силно се представи Насдак и се покачи с 0.28%. В същото време обаче Дау Джоунс и Стандард енд Пуърс продължават да отчитат рекордни стойности.

Европейските пазари отчетоха смесени резултати. В Германия DAX напредна с 0.10%, във Великобритания FTSE спечели 0.13%, а във Франция CAC остана без промяна на 4845.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички