Пазарите остават предпазливи преди изхода от гръцките преговори


Пазарите остават предпазливи преди изхода от гръцките преговори
Снимка:

384

Търговията на валутните и капиталови пазари остана в тесни граници през изминалата седмица, след като преговорите за гръцкия дълг навлязоха в критична фаза.

Към края на седмицата председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер призна, че преговорите за дълговете на Гърция са в задънена улица. Юнкер не изключва и вероятността от фалит на Атина. Той подчертава, че Гърция няма да може повече да разчита на солидарността на другите страни от еврозоната, ако не съумее да осъществи договорените реформи.

 "Ако установим, че всичко е тръгнало погрешно в Гърция, няма да има нова програма, което би означавало, че през март те ще трябва да обявят фалит", заяви Юнкер. Целта е дългът на страната да бъде намален до 120% от БВП от сегашните 160%, до 2020 г. Постигането на сделката е предварително условие за отпускането на спасителна помощ от страните от еврозоната и МВФ.

Безрезултатна остана и вчерашната среща на гръцкия премиер Лукас Пападимос с лидерите на трите партии, които подкрепят кабинета му. На продължилата повече повече от 5 часа среща, Пападимос е направил опит да склони своите колеги да гласуват в полза на реформите за финансова стабилизация.

Въпросните реформи включват премахване на 13-та и 14-та заплата, намаление на минималното месечно заплащане от 751 на 600 евро и съкращаване на служители в държавния сектор.

Именно реформата на трудовия пазар е основната пречка за получаване на следващия спасителен транш. Късно снощи стана ясно, че представителите на правителството и на международните кредитори са постигнали съгласие почти по всички въпроси.

Реформата на трудовия пазар обаче разгневи бизнеса, синдикатите и лидерите на политически партии, които предупредиха, че този ход ще задълбочи рецесията в страната. Премиерът Пападимос заплаши, че ще подаде оставка, ако не бъде постигнато споразумение с политическите лидери и социалните партньори.

При отварянето на пазарите късно снощи, EUR/USD стартира седмицата с ценова дупка в низходяща посока, като остана под натиск по време на азиатската сесия. Тази сутрин едно евро се разменя на цена от 1.3060/80 спрямо щатския долар.

Зелените пари отчитат ръст спрямо основните си конкуренти на форекс пазара, след като в петък Министерството на труда съобщи, че през януари за били разкрити 243 000 нови работни места, което е най-големият ръст в рамките на девет месеца. Равнището на безработица падна до 8,3% - най-ниското ниво от февруари 2009 г. насам.

Ръстът при Фабричните поръчки за втори пореден месец, оказва допълнителна подкрепа за долара. Според публикуваните данни, поръчките са нараснали с 1.1% през декември до $466.22 млрд. Данните са сигнал за нарастващо доверие в икономиката сред бизнеса.

Движенията при суровините остават разнопосочни

В петък цената на петрола се повиши за първи път за последните шест дни, след като нивото на безработица в САЩ спадна до най-ниското си равнище за последните три години.

Цената на черното злато нарасна с 1.2%, след като стана ясно, че безработицата в САЩ е спаднала до 8.3% през януари, което е най-ниско равнище от февруари 2009 г. насам.

Американският лек суров петрол затвори седмичната търговия на цена от 97.70/80 долара за барел. Като цяло цената на мартенските фючърси отчете понижение с около 1.60 долара за изминалата седмица. Тази сутрин тексаският лек суров петрол се котира на цена от 97.20/40 долара за барел. Сортът брент се търгува към 114.50/70 долара за барел.

Цената на златото остана нестабилна през изминалата седмица, търгувайки се в границите между 1763 – 1716 долара за унция. Жълтият метал регистрира първата си негативна седмица за годината, макар и с минималните 7 долара за унция. Към края на американската сесия в петък златото се търгуваше на нива от 1724/25 долара за унция.

Основните загуби дойдоха именно в петък, след положителните данни за американската икономика. Тази сутрин ценният метал се разменя на нива от 1732/33 долара за унция.

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички