Пазарите отвориха с ръст


Пазарите отвориха с ръст
Снимка:

504

Седмицата започна оптимистично за валутните пазари, след като тази нощ високодоходните валути, като австралийски и новозеландски долар отвориха с ценова дупка във възходяща посока, спрямо американския долар и японската йена.

Еврото и паундът също отвориха с гап, макар и по-малък, спрямо щатската и японската валута. EUR/USD отвори на нива от 1.3200/10, като в последствие нарасна до 1.3240 долара, а EUR/JPY се покачи до 105.75 йени, което е нов 3-месечен връх при тази валутна двойка. Водещите азиатски индекси също отчетоха силен ръст.

Усилията на европейските лидери продължават почти денонощно, за да може да се избегне фалитът на Гърция. Инвеститорите остават оптимистично настроени за изхода от преговорите. Остава точно един месец до датата на следващия падеж, когато страната трябва да изплати на кредиторите си 14.4 млрд. евро, с които не разполага.

Оптимизмът на пазарите дойде, след като вчера гръцкото правителство се е съгласило на 8 март да започне размяната на гръцките дългови облигации, които са собственост на частните кредитори. Преструктурирането, което обхваща около 200 млрд. евро от гръцкия дълг, е част от втория спасителен финансов пакет и ще бъде завършено само седмица преди ключовия 20 март. Частните кредитори ще получат нови 30-годишни облигации с годишна лихва от около 3.75%, която ще може да нараства през годините, ако се ускори и ръстът на гръцката икономика. 

Очаква се Европейската централна банка също да размени притежаваните от нея гръцки дългови облигации, за да избегне загуби при преструктурирането на дълга. ЕЦБ държи гръцки облигации за около 50 млрд. евро, които ще размени за такива със същата номинална стойност.

Междувременно стана ясно, че Международният валутен фонд вероятно ще се включи в спасителния план с едва 13 млрд. евро. До сега фондът се е включвал с близо една трета от предоставените финансови помощи. Това означава, че при планираните 130 млрд. евро, МВФ трябва да се включи с около 45 млрд. Ако това се потвърди, Европа ще трябва да поеме много по-голям товар от около 120 млрд. евро. Окончателно решение по този въпрос все още няма.

Днес финансовите министри се събират в Брюксел, където трябва да решат дали Гърция все пак ще получи втория “спасителен” заем от 130 млрд. евро, след като парламентът прие всички искания на международните кредитори. До момента бяха получени много сигнали, че парите не трябва да се дават преди изборите в Гърция през април.

Иран спира продажбата на петрол за Франция и Великобритания

Иран обяви, че прекратява продажбите на петрол за френски и британски петролни компании. Това заяви говорителят на иранското министерство на петрола Алиреза Никзад, цитиран от официалния сайт на министерството.

„Ние ще продаваме нашия петрол на нови потребители", заяви говорителят Алиреза Никзад, цитиран от официалния сайт на министерството.

Междувременно стана ясно, че Иран се готви да засили обогатяването на уран. Това каза днес дипломат във Виена ден преди посещението на инспектори от ООН, които да проверят осъществяваните от Техеран ядрени дейности.

Това предизвика нова вълна от несигурност на пазара на черното злато, което доведе и до силен ръст през последните няколко дни. При отварянето на пазарите тази нощ, фючърсите на американският лек суров петрол със срок на доставка месец април, отвориха с голям ценови гап към 105 долара за барел, след като в петък затвориха на цена от 103.80 долара.

Тази сутрин лекият суров петрол се търгува на цена от 105.20/40 долара.

Златото също се представи стабилно през изминалата седмица, макар и с минимален ръст от 9 долара за унция. Тази сутрин ценният метал също отчита лек ръст от азиатската сесия, като се търгува на нива от 1735/36 долара за унция.

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички