Пазарите са насочили вниманието си към Японската централна банка


Пазарите са насочили вниманието си към Японската централна банка
Снимка:

501

Йената потъна до ново две и половина годишно дъно спрямо долара преди бързо да възвърне позиции, докато дилърите неспокойно очакват заседанието на Японската централна банка, което може да доведе до по-агресивна реинфлационна политика. Изправена пред безмилостния натиск да изкара страната от инфлацията, ЯЦБ вероятно ще оповести серия от мерки, включително инфлационна цел от 2%, по време на двудневното си заседание, което завършва във вторник (22 януари).

Доларът нарасна до 90.25 йени в ранната търговия, преминавайки върха от петък на 90.21. Търгуващите обаче се втурнаха да прибират печалби, предпазливо изчаквайки заседанието на ЯЦБ, а долар/йена падна до 89.50. След началото на ноември двойката отчита покачване от 13%. Оттук нататък ралитата най-вероятно ще бъдат продавани и по-специално в евро/йена и австралийски долар/йена. Евро/йена се търгува в момента на 119.15 при 20-месечен връх от 120.73, достигнат през миналата седмица, докато австралийски долар/йена слезе на 94.10 при 4-годишен пик от 95.02 в петък.

Пазарните очаквания към заседанието на ЯЦБ са необичайно големи. Финансовите пазари залагат на съвместно изявление с правителството, в което да се дефинира инфлационна цел от 2%, увеличение на покупките на активи вероятно с отворен ангажимент и може би и други мерки, като например намаление на лихвените проценти при излишните резерви.

Данни в петък показаха, че спекулативните залози срещу йената са намалели незначително в седмицата до 15 януари, въпреки че остават на изключително високи нива. Това е така защото повечето играчи са настроени песимистично срещу нея. На пазарите има силен интерес за покупки на опции, които залагат на допълнителна слабост на йената.

Тъй като всички погледи са насочени към ЯЦБ другите валути останаха на втори план. Евро/долар е без промяна на 1.3315, след като нивата от 1.34 спряха растежа през миналата седмица, а непосредствено под 1.35 има солидна съпротива. Единната валута не реагира на новината от неделя за победата на левоцентристката опозиция в Германия по време на регионалните избори в Долна Саксония, тъй като кризата в еврозоната не играе съществена роля при това гласуване.

Стерлингът падна до 2-месечно дъно от 1.5838 долара и остава под натиск след неочаквания спад на продажбите на дребно през миналия месец, който увеличи шансовете за навлизане на Великобритания в трета рецесия за последните 4 години.

Австралийският долар, който попадна на теглене на печалби в края на миналата седмица, продължава да намира подкрепа при зоната около 1.05 щатски долара. За последно той се разменяше срещу американския си съименик за 1.0509 след оттласкването в петък при едно и половина седмичното дъно на 1.0485.

Предпазливият растеж на златото продължава

Златото нарасна днес и реверсира загубите от предишната сесия, подкрепено от очакванията за агресивни монетарни облекчения от Японската централна банка. Тя може би ще се ангажира с отворен ангажимент за покупки на активи, докато не бъде постигната целта от 2% инфлация. Заседанието свършва във вторник, а междувременно йената удари ново две и половина годишно дъно срещу долара.

Монетарните стимули от централните банки помогнаха на жълтия метал да увеличи растежа си през 2012 до 12-та поредна година, като инвеститорите предпочитаха твърдите активи заради опасенията от печатането на пари, което намалява стойността на валутите.

Доброто търсене от физическия сектор в Азия също оказва подкрепа на цените. Предстоящите фестивали по повод Лунната Нова година в Азия, в това число и Китай, който се съревновава с Индия за позицията на най-голям потребител на злато в света, провокираха увеличено търсене на злато. Това вероятно ще продължи и през следващите седмици, тъй като Лунната Нова година се пада на 10 февруари.

Спот цената на златото се покачи до 1690 долара за тройунция при растеж от 1.3% през миналата седмица. Техническите анализатори предполагат, че целта днес ще е 1706 долара, където се намират проекционни цели по вълновия анализ и по Фибоначи.

Япония е нетен продавач на злато през последните години, но по-агресивна монетарна политика може да съживи позаспалия интерес към покупките на злато. Ако в страната на изгряващото слънце нарасне инфлационният натиск, а реалните лихви станат отрицателни, то хората ще започнат да обмислят как да предпазят спестяванията си. Липсата на подходящи инвестиционни продукти лесно може да доведе пазара до златото.

Сигналите за напредък в разговорите за увеличение на тавана на дефицита в САЩ също подкрепиха метала. Инвеститорите внимателно ще следят през следващата седмица заседанието на Федералния резерв и дали ще покаже отношение към монетарните стимули. Индикации за премахването на тази политика биха навредили сериозно на златото.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички