Пазарите се вдъхновиха от спасителния план за Испания


Пазарите се вдъхновиха от спасителния план за Испания
Снимка:

418

Водещата новина от уикенда, която вдъхнови пазарите още с отварянето на азиатската сесия тази нощ, е спасението на испанските банки.

След като седмици наред отричаха нуждата от финансова помощ, испанските политици отправиха молба за отпускането на незабавен заем за спасяването на затъналият в дългове банков сектор.

Решението, за което се спекулираше дни наред, бе взето окончателно на срещата на финансовите министри от ЕС в събота вечерта.

Така Испания ще получи кредити в размер на 100 млрд. евро. Страната обаче се спаси от строгия външен надзор и изискванията за антикризисни мерки, с които вървят отпуснатите заеми на Гърция, Ирландия и Португалия.

Това донякъде се оправдава с факта, че испанският заем е предназначен само за банките, а не за държавните финанси.

"Ако не бяхме направили това, което направихме през последните 5 месеца, вчерашното решение щеше да е за спасителна помощ за Кралство Испания, вместо отваряне на кредитна линия", заяви Рахой на пресконференция. "Доверието в еврото спечели, бъдещето спечели, Европейският съюз спечели", допълни испанският премиер.

Така Испания стана четвъртата страна от Европейския съюз, след Гърция, Португалия и Ирландия, която поиска помощ за справяне с финансовите си проблеми, след като лошите банкови кредити нараснаха до рекордни нива, а безработицата в страната е сред най-високите в ЕС.

Решението донесе облекчение и позитивни реакции от цял свят. Еврото и високодоходните валути отвориха с положителен гап, суровините и азиатските индекси също отчетоха силен ръст. Курсът на единната валута се покачи срещу долара и йената, съответно с 1,1% и 1,4%, като в ранните часове на тази сутрин EUR/USD се търгува на нива от 1.2630/50, а EUR/JPY – 100.50/70.

Допълнителна подкрепа за пазарите оказаха и положителните икономически данни от Китай, които бяха публикувани в събота.

Капиталовите инвестиции в урбанизираните региони са се увеличили с 20,1% за първите пет месеца на годината при очаквания за ръст от 20%. Индустриалното производство е нараснало с 9,6% през май на годишна база, спрямо ръст от 9,3% за април. Пазарите се подготвяха за разочароващите икономически данни, след като в четвъртък централната банка на Китай изненадващо намали основните лихвени проценти в опит да подкрепи губещият инерция икономически растеж.

През тази седмица важни икономически данни не се очакват, което означава, че центърът на вниманието отново ще падне върху Гърция и предстоящите парламентарни избори идният уикенд. Бившият гръцки премиер, Лукас Пападимос, отправи силен призив Гърция да остане в еврозоната като настоя, че излизането на страната ще я въвлече във "водовъртежа на самоунищoжението".

Петролът връща позиции

Фючърсите на американския лек суров петрол със срок на доставка месец юли отвориха с ценова дупка при стартирането на седмичната търговия тази нощ. Подкрепена от добрите икономически данни от Китай и спасителния план за Испания, цената на черното злато достигна до 86.80/90 долара за барел.

Така ръстът на петрола за деня, спрямо затварянето му в петък вечер, е повече от 2%. Цената на сорта Брент отново се качи над 100 долара за барел и към ранните часове на тази сутрин се котира на нива от 101.40/50 долара.

Златото същото отвори с ценови гап от 10 долара, спрямо цената си от петък вечер. Впоследствие, обаче ценният метал започна да се понижава, като към ранните часове на деня се търгува на цена от 1598/99 долара за унция.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички