Пазарът залага на край на търпението на Фед


Пазарът залага на край на търпението на Фед
Снимка: Thinkstock

2561

Доларът е стабилен часове преди Федералния резерв да предприеме най-вероятно огромна стъпка към повишение на лихвите за първи път от девет години. Изявлението на Фед е в 21 часа, а час и половина по-късно ще има пресконференция с председателя Джанет Йелън. Централната банка ще оповести също прогнози за инфлация и лихвите. Някои анализатори предполагат, че траекторията на бъдещите увеличения ще бъде намалена.

Серия от силни данни за трудовата заетост оставиха силното впечатление, че Фед ще свали референцията за „търпелив”, но все пак ще остави увеличенията на лихвите условни в зависимост от икономическите развития, най-вече инфлацията. Лихвите на Фед са между 0% и 0.25% от края на 2008, а за последно са били повишени в средата на 2006.

Контрастът между Фед и останалия свят е огромен. 24 централни банки намалиха лихви засега тази година. ЕЦБ започна кампанията си миналата седмица, а тази на ЯЦБ има пред себе си още над една година. Тази среда е силно позитивна за долара.

Евро/долар е на 1.0605, след като не успя да задържи покачването вчера до 1.0650. Подкрепа е 1.0550, а след това 12-годишното дъно на 1.0457. Долар/йена е на 121.35 и по средата между подкрепата на 120.67 и съпротивата на 122.02. Стерлингът е под натиск на 1.4760 преди напрегната сесия в която ще бъдат оповестени данни от острова за заетостта, стенограмата на АЦБ от последното заседание и бюджета на правителството на консерваторите. Австралийският и новозеландският долар са в защитни позиции заради слабостта на суровините, което е функция отчасти от силата на щатската валута.

Четиримесечно дъно на златото

Златото е стабилно днес след четири месечното дъно вчера, а търгуващите са предпазливи преди края на заседанието на Федералния резерв, което може би ще сигнализира повишение на американските лихви в средата на годината.

Мнозина очакват от Фед да се откаже от думата „търпелив” в изказванията си за лихвите, което би поставило основите за тяхно повишение през юни, което би било първото след 2006. Някои специалисти обаче са на мнение, че предстоящата инфлация в САЩ няма да е толкова силна, че да породи растеж на лихвите през юни и вместо това Фед може да изчака до септември преди да предприеме действия.

Спот цената на златото е 1151 долара за тройунция след дъното във вторник на 1142.86 долара, което е най-ниско ниво след 7 ноември. Златото, актив не носещ лихва, падна с 3% тази година при очакванията за повишение на лихвите в САЩ. Американската икономика се засили, което е видно от силния пазар на труда, но жилищния сектор остава слаб. Това предполага, че Фед най-вероятно няма да се ангажира със серия от агресивни покачвания след първоначалното повишение на лихвите. Вчера данни показаха, че началното жилищно строителство е спаднало през февруари до най-ниски нива за последната година.

SPDR Gold Trust, най-големия фонд за търговия със злато в света, съобщи че активите му са спаднали във вторник с 0.4% до 747.98 тона.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички