Песимизмът на пазарните участници се покачва


Песимизмът на пазарните участници се покачва
Снимка:

413

Индексите в Европа отчетоха най-големият си спад за последните 3 месеца, след като Евростат информира, че дългът в еврозоната е нараснал през първото тримесечие до 88,2 % спрямо БВП.

Подновените опасения за фалит на Гърция оказаха допълнителен натиск върху борсовите индекси на Стария континент, а по-късно следобед и върху тези отвъд океана.

В Германия DAX 30 изтри 3,18% до 6419 пункта, във Великобритания FTSE 100 падна с 2,09% до 5534 пункта, а във Франция CAC 40 се понижи с 2,89% до 3102 пункта. Основният гръцки индекс се срина със 7,1% до 586 пункта.

Акциите на италианските банки Mediobanca, Banco Popolare и Banca Monte dei Paschi di Siena бяха спрени от търговия след като спаднаха с повече от 5%.

Испанският регулатор на пазара на акции постави забрана на късите продажби на необезпечени акции за три месеца, заради високата волатилност на пазара. Забраната ще бъде в сила до 23-и октомври, въпреки че може да бъде удължена, ако се наложи, обяви националният регулаторен орган. В допълнение към акциите, забраната включва още и деривати, целящи увеличение на късите позиции.

Дилъри отбелязват масивни продажби от инвестиционни и спекулативни фондове на активи на периферни държави. Предмет на разпродажби са дори краткосрочни облигации на Испания поради опасения, че държавата няма да избегне гръцкия сценарий. Лихвата на 10 г. облигации на Испания се покачи вчера с над 3.0 % и регистрира нов рекорд от 7,50 %. Според участниците на пазара ситуацията е невъзвратима и скоро ще се появят спекулации за излизане и на Испания от Еврозоната.

Бягството на инвеститорите към инвестиционни убежища продължава. Доходността на 30 г. облигации на САЩ спадна до рекордните 2.5074%. В резултат на повишеният интерес към щатските ценни книжа, американският долар бе сред най-търсените валути на форекс пазара. Зелените пари се повишиха срещу британският паунд, австралийският и новозеландският долар. Спрямо еврото, долара регистрира минимален ръст, въпреки че в разгара на европейската сесия валутната двойка достигна до ново двугодишно дъно в 1.2067.

Според председателят на ЕЦБ Марио Драги, няма начин еврото да бъде изоставено, а Европейската централна банка няма да се спре пред нищо в действията си да го запази. „Няма да има разпадане на еврозоната. Не трябва да се подценява политическият капитал, който нашите ръководители са вложили в този съюз и както и подкрепата на европейците. Еврото е необратимо“, казва Драги.

На противоположното мнение е традиционно, песимистично настроеният професор Рубини, според който „играта за Еврозоната приключи“. Според него, Гърция ще излезе от еврозоната до 2013г., ЕЦБ пък ще направи "глупави и безполезни опити" да помогне за овладяване на кризата в региона, но в крайна сметка Испания и Италия също ще влязат в "програмата на Тройката".

Поскъпването на долара оказа натиск върху суровините

Цената на петрола се понижи до най-ниското си ниво от повече от седмица по време на вчерашната търговия. Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец септември изтриха 3,60 долара, или 4%, до 87.80 долара за барел на стоковата борса в Ню Йорк.

В Лондон септемврийските контракти на сорта брент поевтиняха с 2,63 долара, или 2,5%, до 104,2 долара за барел. Основно влияние върху спада на черното злато беше всеобщото поскъпване на долара на форекс пазара, спада на индексите и влошаващата се ситуация на европейският дългов пазар. Тази сутрин лекият суров петрол се търгува на цена от 88.60/70 долара за барел.

Междувременно златото също поевтиня на стоковата борса в Ню Йорк под натиска на поскъпващия долар. В края на сесията фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец август поевтиняха с около 7 долара, или 0,5%, до 1577 долара за тройунция. Тази сутрин ценният метал се котира на цена от 1577/78 долара за унция.

 Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80078
  • GBP
    1
    2.28624
  • JPY
    100
    1.15559
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички