Петролът тръгна надолу


Петролът тръгна надолу
Снимка:

423

Петролът се понижи по време на вчерашната търговия до 102.50 долара за барел, заличавайки печалбата от предходните два дни.

Причина за този нов спад на черното злато бяха данните за запасите на петрол в САЩ.

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 3,86 млн. барела до 369 млн. барела през миналата седмица, показаха данни на енергийното министерство на страната.

Анализатори очакваха резервите да се увеличат с 1,8 млн. барела. Резервите от горива са се свили с 3,67 млн. барела до 214 млн. барела при очакван спад от 1,1 млн. барела, което е най-ниско ниво от 25 ноември 2011 г.

Към тази сутрин цената на американския лек суров петрол се движи в нивата 102.50/60 долара за барел, а сортът Брент се търгува около 118.20/30 долара.

Златото се понижи за четвърти пореден ден, отчитайки двуседмичен минимум. Ценният метал загуби 11 долара от стойността си, след като затвори на цена от 1639 долара за унция. Тази сутрин златото се котира на цена от 1637/38 долара за унция.

Волатилността на валутните пазари остава ниска

Търговията на валутните пазари през изминалият ден протече при ниска волатилност, следствие на повишената предпазливост на инвеститори и спекуланти. Тази колебливост се дължи както на непостоянството в макроикономическите данни, така и на променливите изказвания на водещи икономисти и финансови институции.

Според някои вече се виждат признаци за изход от финансовата криза към края на тази година, докато според други най-лошото тепърва предстои.

Вниманието на пазарите остава фокусирано върху Испания и нейния външен дълг, а споровете са дали все пак тя ще има нужда от финансова подкрепа от страна на еврозоната.

Дълговата криза все още не е свършила и мисля, че ситуацията в Испания ще се влоши преди да започне възстановяването на страната, коментира за Bloomberg Хенрик Друсберг от Nordea Bank в Копенхаген.

Напрежение сред инвеститорите предизвикаха и данните за проблемните кредити в Испания. Според централната банка в Мадрид “лошите” кредити са достигнали 18-годишен връх през февруари, до ниво от над 8%. Новината повлече надолу акциите на испанските банки.

Необслужваемите заеми на италианските банки също отчетоха ръст през февруари до 6.3%, спрямо 6.2% от тяхното портофило за януари, като това са най-високите им нива от 2000 г. насам, съобщи Италианската банкова асоциация. Така лошите кредити на италианските банки се удвоиха спрямо едва 3% нивото през юни 2008г. Общият размер на необслужваните заеми в Италия през февруари се покачва с 16.5%, до 107.6 млрд. евро.

Евро/долар остана над опционния страйк в 1.3050 от слухове за големи поръчки за покупки. По време на вчерашната търговия валутната двойка се търгуваше в границите между 1.3050 – 1.3140, като в крайна сметка затвори на цена от 1.3120 долара.

Спадът на японската йена спрямо основните й конкуренти продължи и вчера, както и по време на азиатската сесия тази нощ. Днес ще бъдат изнесени данните за пазара на труда в САЩ, които се очаква да покажат подобрение, което намалява нуждата от покупки на японската валута. Броят на молбите за безработни в САЩ падна до 370 000 миналата седмица, спрямо 380 000 за предходния период.

Най-доброто представяне на валутния пазар отчете британският паунд след положителните данни за пазара на труда. GBP/USD се покачи до 1,5979 от спада на безработицата до 8,3 % и протоколът от последната среща на Bank of England, относно лихвените нива, според който гласувалите за запазване на паричната политика е 8-1, спрямо предишно ниво 7-2.

Английската валута достигна най-високото си ниво за последните 19 месеца спрямо еврото, което потъна до 0,8185 паунда. Спрямо долара, паундът отбеляза скок с 0,6%.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички