Подем на долара


Подем на долара
Снимка:

443

Доларът остава добре подкрепен след серията позитивни икономически данни преди днешното заседание на Федералния резерв, от което не се очакват моментални стимули.

Йената е близо до 11-месечното дъно срещу зелените пари. Някои дилъри са неспокойни дали ЯЦБ няма в края на двудневното си заседание да предприеме нови мерки след изненадата от миналия месец. Решението ще стане ясно преди обед.

Силата на долара доведе до спад на еврото вчера до едномесечно дъно. Единната валута остава притисната заради опасенията, че европейската дългова криза може отново да се влоши, въпреки моментния успех на Гърция с подписването на сделката за размяна на дълга.

Преди изявлението на Федералния резерв в 20:15 часа вероятно ще има теглене на печалби, но долара остава подкрепен заради сигналите за подобрение в най-голямата икономика. Данни от петък показаха окуражително увеличение през февруари за трети пореден месец, а броя на създадените нови работните места този път е повече от 200 000.

Силата на долара е най-видима срещу йената, която поевтиня рязко след изненадващото решение на ЯЦБ през миналия месец за монетарни стимули. Днес централната банка вероятно ще се въздържи от нови действия, но решението й от миналия месец да увеличи покупките на активи с 10 трилиона йени и да си постави инфлационна цел държи пазарите под напрежение.

Долар/йена се разменяше сутринта за 82.10 при връх в понеделник на 82.54 и изглежда консолидира след петъчния 11-месечен връх на 82.65. Въпреки това мнозина очакват нови печалби на долара като следващата цел е 83.11, което е 76.4% корекция на спада от април до рекордното дъно през октомври.

Евро/долар се намира на 1.3160 и възстанови цял цент след едномесечното дъно на 1.3079 в понеделник. Подкрепа бе върха на Ичимоку облака при 1.3087 и 55-дневната пълзяща средна на 1.3084.

Перспективите пред единната валута обаче остават нестабилни, тъй като еврозоната навлиза в рецесия за разлика от подобряващите се изгледи пред САЩ. В допълнение, въпреки облекчението от успешната гръцка сделка, която намали дълга с повече от 100 милиарда евро, мнозина играчи въобще не са сигурни, че други южноевропейски държави ще се разминат от подобна съдба. Доходността по португалския дълг нараства през последния месец, докато испанските акции са също под натиск.

Австралийският долар се възстановява след 7-седмичното дъно на 1.0475 в понеделник, където се намира ключовата подкрепа от 38.2% корекция на 10 центовото рали от декември до февруари. Това покачване отваря вратите за тест на съпротивата при 1.0670, но преди това трудност представлява удържането на 1.0550, където преминава 55-дневната пълзяща средна.

Според някои технически анализатори австралийският долар може би ще претърпи и по-голяма корекция, тъй като се формира двоен връх на 1.0850 през миналия месец. В същото време остават и опасенията за забавящия се растеж в Китай, който е най-големият външен пазар за Австралия.

Комбинацията от опасенията за Китай и относителната сила в Северна Америка свалиха австралийския долар в понеделник до 10-седмично дъно срещу канадския долар до нива от около 1.04. Днес двойката се разменя за 1.0445.

Златото стабилно преди срещата на Фед

Златото нарасна незначително днес, докато еврото се възстановяваше. Търгуващите обаче са предпазливи и изчакват ршението от срещата на Фед, което може да предложи по-голяма яснота за посоката на лихвите в най-голямата икономика.

Сутринта златото беше напред с 5 долара за деня до 1704 долара за тройунция. Подкрепа е 200-дневната пълзяща средна при 1680 долара за тройунция. Рекордът от 1920 долара беше постигнат през септември.

В момента почти всички търгуващи стоят пасивни в изчакване и най-вече инвеститорите, които се нуждаят и от пари в брой. Така липсват значителни покупки на злато в момента.

Еврото се отласна от едномесечното дъно и достигна 1.3180 при търговията днес. Единната валута намери подкрепа при 55-дневната пълзяща средна при 1.3080, докато европейските финансови министри даваха финалното си одобрение за втория пакет от помощи за Гърция.

Фокусът на внимание днес е заседанието на Фед след данните от миналата седмица показали чувствително подобрение на пазара на труда, където през февруари са създадени над 200 000 нови работни места, а увеличението е за трети пореден месец.

В момента долара е в отбранителни позиции заради слабо теглене на печалби и това прави метала привлекателен за покупки.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички