Подем на еврото


Подем на еврото
Снимка:

505

Еврото нарасна до най-високата си стойност спрямо долара от 12 декември – към 1.3320, след като гръцките политици си стиснаха ръцете за съкращаване на разходите.

Допълнителна подкрепа оказа и уверението на Марио Драги, че кредитните условия по отпускането на новия заем за Гърция ще бъдат улеснени.

Финансовите министри от еврозоната отложиха окончателното подписване на документа за предоставяне на помощ за Гърция, съобщава Франс Прес. Според председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, независимо от постигнатия успех през последните дни, гръцката страна все още не е изпълнила всички условия, които биха позволили незабавното отпускане на средствата.

Първото е – гръцкият парламент да утвърди план за действие до 12 февруари и да го съгласува с еврозаната, второ – в най-кратък срок да бъде определена структурата на съкратените разходи от 325 млиона долара, и трето – предоставяне на политически гаранции от лидерите на политически партии за спазване на приетите мерки.

Ако тези мерки бъдат изпълнени, то окончателното подписване на споразумението може да бъде извършено на 15 февруари, когато е следващата среща на европейските финансови министри.

Размерът на втората спасителна програма срещу фалит на Гърция остава непроменен – сумата е 130 млрд. евро, заяви председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, след среща в Блюксел.

Според Юнкер, новата програма предвижда намаляване на публичния дълг на страната до 120% през 2020 г., като размерът на допълнителното финансиране до 2014 г. е до 100 милиарда евро, а обемът на частните заеми - до 30 милиарда евро.

По-рано през деня, президентът на Европейската централна банка, Марио Драги потвърди, че председателите на трите партии от гръцкото коалиционно правителство са се споразумели относно новия план за икономии.

Според Ройтерс политическите лидери са се разбрали за 90% от обещаните мерки за икономии. Запитан как е решен спорният въпрос за орязването на пенсиите, източник от правителството е отговорил: "Ще има съкращения в други области на държавните разходи и ще видим как да минимизираме съкращаването на пенсиите".

Лидерите на двата основни синдиката не приеха споразумението и обявиха 48-часова стачка в петък и събота. Междувременно безработицата в Гърция е отчела ръст до 20.9 % през ноември, спрямо 18,2 % през октомври. Броят на безработните достигна 1 млн.

Европейската централна банка, реши на своето заседание вчера, да остави основния лихвен процент без промяна, на ниво от 1%. Централната банка на Англия също остави лихвата непроменена и разшири финансовите стимули с 50 млрд. паунда до 325 млрд. паунда. Решението се отрази негативно на британския паунд и той се понижи спрямо долара до 1.58. От банката смятат, че ситуацията в еврозоната ще се отрази негативно и върху икономиката на страната.

Американските борсови индекси от своя страна записаха поредната добра сесия, макар и с минимален ръст. Индексът на сините чипове Dow Jones се изкачи до 12 926 пункта, което е най-високата му стойност от средата на май 2008 г. Броят на подадените молби за помощи за безработни през миналата седмица се е понижил неочаквано, с 15 000 до 358 000, давайки допълнителни индикации, че пазарът на труда се подобрява.

Петролът отново в подножието на 100 долара за барел

Петролът записа трета поредна сесия на ръст, покачвайки отново над 100 долара за барел. Този подем обаче бе ограничен от прогнозите на ОПЕК за спад в търсенето на суровината през 2012 г. Данните за спад на износа и вноса на Китай допълнително разколебаха петролните пазари, което върна американския лек суров петрол отново под 100 долара за барел, а сортът Брент се понижи с 0.35% за деня. В ранните часове на тази сутрин американският петрол се търгува на нива от 99.50/60 долара, а лондонският Брент – към 118.20/30 долара за барел.

Движението при златото също беше разнопосочно, следвайки движенията на еврото и борсовите индекси. Първоначално ценният метал започна да се покачва, достигайки до 1753 долара за унция, след споразумението на гръцките политически партии с кредиторите. В последствие обаче серщата в Брюксел разочарова инвеститорите, които наред с еврото започнаха разпродажбите и в златото. Така жълтият метал затвори дневната сесия на нива от 1731/32 долара за унция, където се търгува и в ранните часове на тази сутрин.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички