Подем на еврото


Подем на еврото
Снимка:

429

Еврото парира всички загуби от началото на седмицата спрямо водещите световни валути в ранните часове на тази сутрин, след като стана ясно, че европейските лидери са постигнали споразумение за създаването на единен контролен орган за банките в еврозоната, като същевременно им позволят да се рекапитализират директно от спасителния фонд на валутния съюз.

За по-малко от час EUR/USD се покачи 1.2445 до 1.2630. Високодоходните валути като австралийски и новозеландски долар също се повишиха рязко, излизайки на зелена територия за седмицата, спрямо американският си съименник.

Председателят на Европейският съвет, Херман Ван Ромпой каза, че целта е да се създаде надзорен механизъм с участието на Европейската централна банка до края на тази година, както и да се прекъсне „омагьосаният кръг“ между банки и суверенни правителства.

Ромпой заяви, че еврозоната ще използва по по-гъвкав начин спасителните фондове, за да „подсигури пазарите и да постигне отново някаква стабилност на държавните облигации на страните членки”. Подобни действия ще бъдат запазени за „добре държащи се” нации.

До късно през нощта 17-те страни членки на еврозоната провеждаха драматични дискусии за кризата. Дипломати съобщават, че спасителните фондове трябва да изкупят италианските държавни облигации, но Рим трябва да изпълни някои условия. За Испания е предвидена директна помощ за банките, но в кръговете се говори, че това ще се случи едва когато бъде осъществен европейски банков надзор.

По-рано през деня на ключовата среща на върха в Брюксел, лидерите на 27-те постигнаха споразумение за пакет от мерки за стимулиране на растежа и европейската икономика на стойност от 120 милиарда евро.

Пактът, предложен от Германия, Франция, Италия и Испания,съдържа мерки, които трябва да подпомогнат засегнатите от рецесията държави от еврозоната, да възстановят икономиките си и да създадат работни места.

Според германският канцлер Ангел Меркел строгите мерки за икономии и дългосрочните стъпки към икономически и валутен съюз са най-добрият начин за преодоляване на кризата, докато френският президент Франсоа Оланд предлага сплотеност и незабавни стъпки за стимулиране на растежа.

Петролът и златото се изтласкаха след споразумението на лидерите

Петролът поскъпна с 1 долар тази сутрин, след като Европа постигна споразумение да се бори с дълговата си криза. Сортът Брент нарасна до 93 долара за барел, докато американският суров петрол достигна до 4-дневен връх от 79.42 долара за барел.

Европейските лидери се съгласиха да създадат единен контролен орган за банките в еврозоната и да им позволят да бъдат рекапитализирани директно от европейския спасителен фонд. По време на вчерашната търговия цената по фючърсите за американския лек суров петрол с доставка през август се понижи до 8 месечно дъно, губейки 3,2%, до 77,23 долара за барел.

Златото пък приключи сесията на най-ниското си ниво от май, след като скъпият долар го постави под натиск заедно с останалите суровини.

Цената за доставките на метала през август се понижи с 1,6% до 1 552,30 долара за тройунция. В ранните часове на тази сутрин ценният метал се изстреля отново нагоре до 1570 долара, покривайки седмичните си загуби.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички