Покачване на долара


Покачване на долара
Снимка: Thinkstock/Guliver

3275

Вчера управителя на Фед в Далас Робърт Кеплън заяви, че би бил доволен ако част от поощренията бяха премахнати през септември. Той допълни, че не се безпокои, че американската икономика ще прегрее, но все пак е загрижен, че ниските лихви могат да доведат до изкривяване на реалността.

Продажбите на нови жилища в САЩ спаднаха със 7,6%, но очакванията бяха за понижение дори от 8,3%. Дори и при спада на продажбите през последния месец, записванията за жилища нараснаха. Силното търсене ще подкрепи ново строителство, което пък ще подкрепи икономиката.

Муудис намали кредитния рейтинг на Турция от Ваа3 до Ва1 (книжа със статус боклук) след прегледа, който започна след неуспелия опит за преврат през юли. Според Муудис ръста в Турция ще се забави през следващите години заради препятствия идващи от силно финансираната подхранвана от потребителите икономика. Това ще забави реформите и ще отслаби инвестиционния климат.

Избягването на рискове породен от банковия сектор в Европа доведе до спад на долар/йена с 0,7% и приближаване на нивата от 100. След преминаването на заседанията на централните банки в Америка и Япония няма солидни аргументи за дълги позиции и двойката най-вероятно ще продължи да пада.

Въпреки покачването на петрола, щатската валута пробива важна съпротива срещу канадския долар при 200-дневната пълзяща средна. Скоро вероятно ще има покупки от фонсове когато пробива се потвърди. Първоначалната цел на покачване би била 1,35.

Доходността по облигациите продължава да слиза след заседанието на Фед

Търсенето на сигурност беше основна тема вчера заради опасенията около европейските банки. Доходността по 10-годишните американски облигации допусна пробив на ключовата подкрепа при 1% за първи път през последните две седмици и слезе с 3,5 базови пункта до 1,58%. Тази доходност спадна с повече от 10 базови пункта след заседаниет на Фед при положение, че преди него беше за кратко на нива над 1,7%.

Доходността по германските 10-годишни книжа спадна с 3,7 пункта.

Дойчебанк потъва

Американските индекси затвориха със загуби като начело на тях беше финансовия сектор. Причината са опасенията около Дойчебанк, която трудно може да получи държавна подкрепа. Избягването на рискове се засилва и заради приближаването на президентските избори в САЩ. Стандард енд Пуърс слезе с 0,9% до 2146,1 като финансовия сектор беше най-потърпевш с понижение от 1,5%.

Европейските индекси отчетоха най-слаба сесия след началото на юли като акциите на Дойчебанк се сринаха със 7,1% до ново историческо дъно. Причината е, че се появиха съобщения в немската преса, че държавния канцлер отхвърля възможността за държавна помощ за банката и отказва да се намесва в делото, където министерството на правосъдието в САЩ предложи уреждане на спор свързан с ипотечните заеми да се уреди с плащане на 14 милиарда долара.

Докато министъра на енергетиката на Русия Александър Новак се подготвя да отлети за Алжир за разговорите с ОПЕК за съкращение на производството, развитията в страната сигнализират, че нечленуващата в ОПЕК Русия не се подготвя за координирани действия.

Пет водещи петролни компании в Русия, даващи 3/4 от производството на страната най-голям производител на петрол в света, заявяват, че ще увеличат производството през следващата година след достигането на рекордни нива през последните месеци.

Няма съмнение, че всички тези компании ще се подчинят на президента Владимир Путин ако им заръча да намалят производството. Засега обаче Путин не е имал срещи с водещите производители на петрол – държавни или частни – и дори министъра на енергетиката още не е провел с тях консултации за уточняване на детайлите и логистиката при каквито и да е действия на съкращение на производството.

Контролирания от Кремъл Роснефт, който дава 1/3 от руското производство, е най-големия противник на споразумение за световно замразяване на производството откакто беше за първи път предложено в началото на годината. Според влиятелния шеф на Роснефт, Игор Сехин, близък приятел на Путин, е на мнение, че вътрешните разделения убиват ОПЕК и способността му да влияе на пазара. Източници от Роснефт твърдят, че позицията на фирмата не се е променила въпреки последните развития при които в началото на септември Путин се срещна с втория принц на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и други министри, за да обсъждат стабилизирането на пазара. Ден обаче след подписването на пакта Русия съобщи за нов рекорд на производството след разпадането на СССР в размер на 11 милиона барела на ден.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички