Покриване на къси позиции води до растеж на еврото след слабите данни от Германия


Покриване на къси позиции води до растеж на еврото след слабите данни от Германия
Снимка:

548

Еврото скочи срещу долара и йената по време на азиатската търговия днес, докато инвеститорите покриваха късите позиции заети след слаби данни от Германия. Проучването на ИФО за бизнес доверието в Германия показа втори пореден месец на спад през април. Повишените опасения за състоянието на най-голямата европейска икономика увеличиха спекулациите, че ЕЦБ скоро ще намали лихвите.

Слабият резултат на ИФО идва след измерване за PMI индекса в Германия от вторник, което показа рязко пропадане на бизнес активността. Някои дилъри обаче са на мнение, че въпреки последните слаби данни, намаление на рекордно ниските лихви на ЕЦБ от 0.75% въобще не е сигурно по време на заседанието през следващата седмица. Последните коментари предполагат, че някои представители на централната банка вероятно ще обмислят други варианти освен редукция на лихвите като например програмите за заеми. В сряда вицепрезидента на ЕЦБ Витор Констанцио заяви, че ЕЦБ разполага с пространство за намаление на лихвите ако икономическите условия останат слаби.

Еврото скочи на 1.3050 срещу долара и се отдалечи от две и половина седмичното дъно на 1.2954, което достигна вчера. Кросът евро/йена е на 129.65 след растеж до 129.90 и доста над вчерашното дъно от 128.78. Долар/йена не търпи промяна и е на 99.40 и все още под бариерата от 100. Вчера двойката беше под натиск след данни от САЩ показали, че поръчките на дълготрайни стоки са отчели през март най-голям спад за последните 7 месеца. Зелените пари удариха 4-годишен връх от 99.95 йени на 11 април, седмица след като ЯЦБ разкри радикалната си програма от монетарни стимули. През последните сесии долара се търгува около нивата от 100 йени над който за последно е бил през април 2009, но опционни бариери попречиха на всички опити за техен пробив сега.

Данни на министерството на финансите в Япония за седмичните капиталови потоци показа, че японските инвеститори са останали нетни продавачи на чужди облигации в размер на 862.6 милиарда йени в седмицата завършваща на 20 април. Инвеститорите следят внимателно паричните потоци през последните седмици за индикации, че програмата от масивни стимули обявена на 4 април от ЯЦБ е накарала японските инвеститори да търсят по-голяма възвръщаемост в чужди активи, което би довело и до нова слабост на йената. Големите японски застрахователни компании изразиха напоследък обаче предпазливост по отношение прехвърлянето на активи към чужди облигации.

В петък ЯЦБ ще обнови прогнозите си по време на заседанието си от което не се очакват нови монетарни промени. Инвеститорите искат да видят и дали рамката от 2 години за постигане на инфлация от 2% на председателя на ЯЦБ Харухико Курода ще се превърне в официална прогноза на банката. Според някои анализатори такива очаквания са прекалено оптимистични и могат да поставят под съмнение доверието в банката.

Финансовите пазари в Австралия и Нова Зеландия бяха затворени заради официални празници и по този начин ликвидността беше по-слаба от обичайното. Австралийският долар нарасна на 1.0315 срещу американския си съименик и се отдалечи още от 6-седмичното дъно на 1.0219, което достигна във вторник при излизането на слаби данни за производствения сектор в Китай.

Русия и Турция продължават да увеличават златните си резерви

Златото отчете покачване днес и се търгува около едноседмичния си връх, като  силата на акциите на фондовите пазари намаляват интереса към метала. Новината, че Русия е увеличила златните си резерви през март за пети пореден месец, както и Турция за четвърти пореден месец, беше пренебрегната от пазара и не доведе до сериозни промени на цената.

Днес сутринта търговията е при 1444 долара за тройунция. Златото потъна с общо 225 долара на 12 и 15 април при масови разпродажби, които изненадоха дори и опитните инвеститори.

Активите на най-големия златен фонд за търговия в света SPDR Gold Trust отчетоха пореден спад с 0.38% до 1092.98 тона в сряда спрямо 1097.19 тона във вторник. Последните стойности представляват ново многогодишно дъно.

Азиатските борсови индекси нарастваха, подкрепени от аргументите, че последните слаби данни за световната икономика ще окуражат основните централни банки да продължат или дори да задълбочат монетарните стимули, за да подпомогнат растежа.

Фючърсите на американския лек суров петрол отчитат печалби за шести пореден ден след поскъпване с 2.5% в сряда. Подкрепа им оказва големия спад на запасите на бензин в САЩ.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички