Положителните очаквания за Гърция дават сила на еврото


Положителните очаквания за Гърция дават сила на еврото
Снимка:

465

Еврото удари 7-месечен връх срещу йената и се търгува близо до 1-месечен връх срещу долара, подкрепено от надеждите, че Гърция най-накрая ще си осигури нови извънредни заеми, които ще я предпазят от фалит.

Финансовите министри от еврозоната имат днес трета среща за последните три седмици, за да оформят споразумение с което международните кредитори да отпуснат помощ на Гърция, която да е навреме и да покрие плащанията, които са дължими в средата на декември.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че е уверена във възможностите да бъде постигнато споразумение, докато френският министър на финансите заяви, че са близо до сделка.

Единната валута скочи до 107.13 йени, което е най-силно ниво след края на април. По-късно последва спад до 106.70. Евро/долар също отстъпи позиции към 1.2954 при връх от петък на 1.2991, най-високо ниво от края на октомври.

Някои анализатори предупреждават, че еврото може да загуби скорост дори и днес международните кредитори да достигнат до споразумение. Ако това се случи ще имаме класическо отиграване „купи слуха, продай факта”. Допълнителен аргумент в тази посока е силната съпротива непосредствено над 1.30. Интрадневните върхове от 25 и 31 октомври, малко над 1.3020, са въпросните нива, които ще оказват съпротива.

Пазарите не реагираха на новината, че сепаратистите са спечелили в неделя местните избори в испанската Каталуня. Те обаче не са постигнали необходимия мандат, който е нужен, за да могат убедително да поискат референдум за независимост.

Инвеститорите остават в къси позиции при йената заради очакванията за по-смели стимули, които да подкрепят икномиката. Опозицията, която е на път да спечели изборите през следващия месец, призова за монетарни стимули, които да надвият дефлацията. Долар/йена е 82.30 и спада спрямо петък, но е близо до седем и половина месечния връх от 82.84, ударен в четвъртък и който е най-високо ниво след началото на април.

Дилърите предупредиха, че голяма част от движенията през миналата седмица са станали в условията на тънка търговия, заради празниците в САЩ и Япония. Все пак еврото може да продължи да расте при позитивно развитие от сделка за Гърция в еврозоната и намиране на компромис за фискалната пропаст в САЩ. Белият дом и Конгреса ще подновят преговорите тази седмица за избягване на серията автоматични повишения на данъците и намаления на разходите на стойност 600 милиарда долара, които трябва да стартират през януари. Според анализатори те ще вкарат най-голямата световна икономика в рецесия.

Теглене на печалби и спад на златото 

Златото не обърна внимание на стабилността на еврото и слиза днес, а спекулантите прибират печалби след ралито в предишната сесия до най-високи нива през последния месец, което се дължеше на технически покупки.

Пазарите също така обърнаха вниманието си към преговорите между Белия дом и Конгреса през тази седмица относно избягването на серията от автоматични повишения на данъците и намаления на разходите на стойност 600 милиарда долара, които трябва да влязат в действие през януари и могат да вкарат икономиката в рецесия.

Въпреки че рецесията може да повиши търсенето на сигурност в златото, заради несигурността, жълтият метал има пред себе си няколко ключови нива на съпротива преди да атакува рекордните стойности от септември 2011 г. на 1920 долара за тройунция. Те бяха достигнати при влошаването на дълговата криза в Европа.

Днес златото падна до 1747 долара след растеж в петък до 1754.10 долара за тройунция. Това беше най-високо ниво след 12 октомври и се дължеше на спада на долара и покупки свързани с опции. Златото отчита към момента поскъпване от 11% за годината, което се дължи най-вече на очакванията за продължителна благоприятна монетарна политика в САЩ. Техническите анализатори очакват съпротива при 1755 и са скептично настроени към покачвания над 1760 долара през тази седмица, при толкова неизяснени въпроси в еврозоната и от другата страна на Атлантика.

Еврото удари 7-месечен връх срещу йената и се търгува близо до 1-месечния връх срещу долара при надеждите, че Гърция най-накрая ще си осигури спасителен заем. По-силното евро прави деноминираното в долари злато по-евтино за покупки, но предпазливите инвеститори изчакват и проучване за потребителското доверие в САЩ във вторник, което може допълнително да изясни дали фискалната пропаст вреди на пазарите.

През последните 10 дни американските законодатели почти не постигнаха напредък към постигането на компромис за избягване на рязкото увеличение на данъците и намаление на правителствените разходи, които са предвидени за 1 януари.

В момента не е ясно дали златото е направило решителен пробив и се изчаква покачване на цената над 1760 долара. След това следва тест на 1790/1800 долара, а след това на прицел идва рекорда при 1920 долара за тройунция.

На другите пазари имаше покачване на азиатските борсови индекси заради надеждите, че Гърция ще избегне фалита и днес финансовите министри от еврозоната ще достигнат до споразумение. В същото време обаче вота в Каталуня, който отиде в полза на сепаратистите, намалява шансовете на Мадрид за спазването на продължителни ограничителни мерки.

 Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

 

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички