Пореден срив на йената след драматични разпродажби


Пореден срив на йената след драматични разпродажби
Снимка:

449

Йената се котира около две и половина годишното дъно срещу долара след драматичните разпродажби в четвъртък, когато пазарните участници се позиционираха за смели действия от страна на Японската централна банка в борбата с дефлацията. Източници близки до банката съобщиха, че институцията, която е под силен натиск от министър-председателя Шинзо Абе, ще обмисли поемането на отворен ангажимент за изкупуване на активи, докато инфлацията приближи нивата от 2%. Такъв един ход ще представлява голяма промяна за една консервативна централна банка, която не веднъж отстояваше на призивите за по-смели действия. Той също така далеч ще надхвърли очакванията за по-традиционни мерки, като например само увеличение на изкупуваните активи. Всичко това ще стане ясно по време на заседанието на 21 и 22 януари.

Долар/йена се разменя за 90.03 и е близо до върха от вчера на 90.14, който е най-силна стойност след юни 2010 година. Растежът в четвъртък беше в размер на 1.7% и е най-голямото дневно покачване след 31 октомври 2011 година, когато доларът беше ударил рекордно интрадневно дъно от 75.31 йени, а Япония похарчи рекордните 8 трилиона йени при едностранна интервенция, за да спре поскъпването на валутата си. Зелените пари могат да попаднат на теглене на печалби след решението на ЯЦБ, но спадовете би трябвало да бъдат малки.

Възможна краткосрочна цел на двойката е 90.75, като пробив на това ниво би могъл да даде възможност и за по-голямо покачване. На техническите графики първоначалната съпротива е 90.34, което представлява 76.4% корекция на спада от май 2010 до октомври 2011 година. Пробив на тази съпротива дава възможност за атака на върха от 2010 при 94.99.

Ако ЯЦБ се спре на отворена програма за изкупуване на активи допълнителен интерес ще представлява скоростта на покупките. Очакванията са за нещо нещо различно или да бъде направено по различен начин. Разбира се има риск ЯЦБ да направи по-малко от очакванията и при този вариант съществува възможност за рали на йената. На пазарите има консенсус, че цел ще е инфлация от 2%, но въпросителната е, че по-агресивните мерки могат и да не станат действителност преди номинацията на новия управител на банката през месец април.

Свидетелство за слабостта на йената дойде и от австралийския долар, който удари днес връх при 95 йени, което е най-високо ниво след август 2008 година. По-рано австралийският долар се покачи за кратко срещу долара, когато излязоха данни, че китайската икономика е нараснала на годишна база със 7.9% през четвъртото тримесечие. Това сложи край на седем поредни тримесечия на забавяне на ръста. Австралийският долар обаче след това се понижи и сутринта се търгуваше за 1.0520 срещу американския си съименик.

Еврото се покачи срещу долара и е на 1.3390, което е съвсем близо до 11-месечния връх от 1.3404, който беше достигнат в понеделник.

Групата на платинените метали поскъпва, но златото остава основно в рейндж

Платината и паладиума се търгуват на многомесечни върхове, след като данните от двете най-големи икономики в света увеличиха очакванията за възстановяване на световната икономика. Златото обаче остава почти без промяна след достигнатия едномесечен връх.

Китай сложи край на седем поредни тримесечия на забавяне на растежа, докато пазара на труда и пазара на имотите в САЩ показаха сила. Увеличаващата се скорост на растеж в Китай вероятно ще подкрепи настроенията към групата на платинените метали, които нараснаха силно през последната седмица заради оптимизма. Опасенията обаче, че Федералния резерв може да приключи мащабната си програма по изкупуване на активи продължава да пречи на златото, а това води при него до търговия в рейндж. В същото време и покупките от физическия сектор намаляват от началото на годината и това съвсем прави неуверени инвеститорите по отношение на следващата посока.

Спот цената днес е 1688 долара за тройунция и е на път да отчете растеж за седмицата от 1.6%, което би било най-добро представяне за последните близо два месеца. В четвъртък беше налице едномесечен връх от 1695.56 долара за тройунция. Технически анализатори прогнозират днес растеж към нивата от 1706 долара за тройунция.

Спот цената на платината е на път да завърши седмицата с поскъпване от 3%,  при трето поредно седмично повишение. Спот цената на паладиума отчита растеж за седмицата от 3.8%. Вчера тя достигна 727 долара за тройунция, което е най-висока стойност след септември 2011. Спот цената на среброто днес е без промяна, но за седмицата поскъпна с 4.3% при четвърто поредно седмично повишение.

Американският монетен двор разпродаде сребърните монети с американския орел от емисията за 2013 година благодарение на засиленото търсене през първите две седмици на годината.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички