Прибиране на печалби спря възхода на долара


Прибиране на печалби спря възхода на долара
Снимка: Thinkstock/Guliver

1104

Доларът поевтиня спрямо йената и еврото в понеделник поради прибирането на печалби, след като щатската валута достигна 7- годишен връх спрямо йената, подкрепен от решението на Moody’s да понижи кредитния рейтинг на Япония.

Веднага след новината зелените пари първоначално поскъпнаха до 119.15, което е и най- високото им ниво от юли 2007 до сега.

Въпреки това обаче търговците решиха да намалят доларовите си експозиции преди заседанието на ЕЦБ този четвъртък и преди оповестяването на данните за неселскостопанската заетост в САЩ в петък.

Анализатори коментираха, че се запазва вероятността в дългосрочен план доларът да поскъпне спрямо йената и останалите валути , въпреки слабия си старт през декември, тъй като от Фед най- вероятно ще обмислят възможността за повишаване на лихвените проценти през 2015, докато останалите основни централни банки най- вероятно ще прибягнат до нови стимули.

Доларът поскъпна с 5,6% спрямо йената през ноември и с 12,4% от началото на годината до сега. За деня той бе на загуба от 0,3% на 118.39.

Еврото поскъпна с 0,2% до 1.2466 долара, но изгуби 0,6% на месечна база. Единната валута е реализирала загуба от 9,2% спрямо щатската валута от началото на годината до сега.

Доларът редуцира първоначалния си спад спрямо йената и еврото в понеделник, след като от Института за управление на доставките обявиха, че индексът на производствената активност се е понижил по- малко от очакваното през ноември.

Вероятно възстановяването на еврото спрямо долара ще бъде ограничено, тъй като по- ниските цени на петрола и останалите стоки породи спекулации, че ЕЦБ ще предприеме нови облекчения от началото на 2015, в опит да се справи с дефлацията в еврозоната.

Единната валута нарасна до 3- седмичен връх на 1.2044 спрямо швейцарския франк, след като швейцарците гласуваха отрицателно на референдума относно инициативата за закупуване на повече злато от Швейцарската централна банка.

Златото поскъпна с 4% до едномесечен връх

Златото реализира най- големия си еднодневен ръст за повече от година в понеделник, обръщайки загубата от 2% и достигайки 1- месечен връх, след като бе подкрепено от ръста на пазара на петрол, технически сигнали за покупка и евентуалната възможност за увеличение на индийския внос. Среброто поскъпна с почти 7%.

Възходът дойде след леко движение надолу при ниски обеми, което бе възприето от търговците като прекалено, въпреки че швейцарците в неделя гласуваха отрицателно на референдума относно предложението на централната банка за увеличение на златните резерви.

Спот златото поскъпна до 1 204.36, реализирайки най- големия си еднодневен ръст от септември 2013 до сега. Американските фючърси върху злато с доставка през декември поскъпнаха с 42.60 долара или 3,6% до 1 218.10 долара за тройунция, също достигайки 1- месечен връх.

Среброто също последва ръста на златото, поскъпвайки с 6,9% до 16.31 долара за тройунция, след като първоначално реализира ръст от 8,8% до връх на 16.76.

Златото получи подкрепа и от физическите пазари и Индия, вторият най- голям консуматор на злато в света, която в петък намали ограниченията си върху вноса. При най- големия консуматор на злато, Китай, премиите останаха стабилни на около 1-2 долара, отразявайки силното търсене на метала.

Положително за златото бе и обръщането при цената на петрола, който поскъпна с около 4%, коментираха търговци.

На по- широките пазари риск апетитът остана приглушен поради забавящата се производствена активност в Китай и Европа, като световните капиталови пазари реализираха загуби. Йената за кратко достигна 7- годишно дъно спрямо долара, след като от Moody’s решиха да намалят кредитния рейтинг на Япония, което допълнително стимулира търсенето на злато.

Платината спечели 3,4% до 1 237.25 долара за тройунция, докато паладият изгуби 0,4% до 803.50 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички