Призракът на дефлацията все по-близо до еврозоната


Призракът на дефлацията все по-близо до еврозоната
Снимка: Thinkstock/Guliver

1233

Еврото е нестабилно близо до девет годишното дъно, а инвеститорите залагат, че Европейската централна банка ще предприеме по-смели мерки в борбата с нарастващия дефлационен натиск в еврозоната.

Единната валута слезе вчера до 1.1802, което поставя пред продавачите като следваща цел дъното от 2005 на 1.1640. Днес котировките са 1.1822. Евро/йена първоначално пропадна и до 140.58, но след това се възстанови и е на 141.47, тъй като печалбите на борсовите индекси намалиха търсенето на предлагащата сигурност йена.

Данни в сряда показаха, че потребителските цени в еврозоната са спаднали през декември спрямо нивата от преди една година, което е първи годишен спад след 2009. Това циментира пазарните очаквания, че ЕЦБ ще стартира програма по изкупуване на облигации по време на заседанието на 22 януари.

В контраст на това, от американския Федерален резерв все още се очаква повишение на лихвите, въпреки че времето на действието остава неясно. Стенограмата от заседанието през декември даде слаба представа за предстоящите действия на Фед, но повечето икономисти очакват промяната около средата на годината. Долар/йена скочи на 119.71 след три седмичното дъно във вторник на 118.36.

Интерес предизвика и стерлинга, който потъна до 17-месечно дъно след като стана ясно, че водещия сектор на услугите във Великобритания се е забавил миналия месец до най-слаби стойности след май 2013. Паундът потъна до 1.5055 срещу долара, а днес е на 1.5083.

Австралийският и канадският долар попаднаха под силни разпродажби, но успяха да отскочат от шест годишните дъна. Австралийският долар е на 0.8102 при пропадане вчера до 0.8033. Канадският долар е на 1.1828 след вчерашното 1.1875.

Днес по-интересните събития от календара са свързани с икономически данни от Европа и решение за лихвите на Английската централна банка.

Златото пак пада заради отлива на парични средства от фондовете

Златото и днес пада, тъй като силата на долара и акциите в комбинация със силните данни от САЩ намалиха функцията на метала като средство за защита и породиха изтичане на потоци от фондовете за търговия със злато.

Спот цената е 1207 долара за тройунция. Вчера тя спадна с 0.7% след три поредни дни на растеж. По-рано през седмицата беше достигнат три седмичен връх от 1222.40 долара, когато акциите в света падаха заради развитието на политическата ситуация в Гърция, което може да доведе до излизането й от еврозоната. Акциите обаче се стабилизираха след по-добри данни от САЩ и спирането засега на спада на цената на петрола.

Златото трудно ще намери подкрепа от инвестиционните потоци тази година. То може да нарасне при значителна корекция на акциите. Това е видно и от активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold

Trust, които паднаха в сряда с 0.42% до 704.83 тона. Това е най-ниско ниво след края на 2008. Потоците в и извън фонда влияят на цената заради размера си.

Натиск върху търсенето на злато оказаха и данни от сряда показали, че търговския дефицит на САЩ е спаднал през ноември до 11-месечно дъно, докато частните работодатели са увеличили търсенето на персонал. Силната икономика намалява търсенето на сигурност в златото и може да подтикне Фед да увеличи скоро лихвите, което ще намали търсенето на активите не предлагащи лихви като златото. Силата на долара също пречи на златото.

Дилърите очакват по-късно през седмицата данни за трудовата заетост в САЩ, които ще покажат състоянието на икономиката и евентуално да повлияят на монетарната политика на Фед.

Движенията на цената на петрола, която се срина тази седмица до пет годишно дъно, също имат значение. Сортът Брент се задържа днес над нивата от 51 долара за барел след неочаквания спад на нивата на запасите в САЩ. Златото и петрола често се движат в една и съща посока, тъй като търсенето на метала като защита срещу инфлацията намалява при спада на цената на петрола, който намалява инфлационния натиск.

Цената на златото обаче в момента е на най-високи нива спрямо петрола след края на 90-те години, тъй като златото запазва част от привлекателността си, въпреки низходящата спирала при петрола при растящото предлагане и слабото търсене.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички