Продължава растежът на долара срещу еврото


Продължава растежът на долара срещу еврото
Снимка: Thinkstock/Guliver

2471

Доларът нарасна срещу еврото и във вторник, получавайки сила от данни за началното жилищно строителство в САЩ, които бяха близо до осем годишен връх. Това увеличи очакванията, че Федералния резерв ще повиши лихвите още следващия месец.

6% спад на китайските акции накара много инвеститори да търсят сигурност в йената и швейцарския франк, които нараснаха срещу долара. Британският стерлинг пък се изстреля до седем седмичен връх от 1.5717.

Началното жилищно строителство в САЩ нарасна миналия месец, докато строителите са ускорили строителството на еднофамилни жилища. Сезонно балансираният растеж от 1.21 милиона жилища на годишна основа е най-силния след октомври 2007. Цифрите надминаха предварителните прогнози и са продължение на солидните доклади за заетостта, продажбите на дребно и индустриалното производство. Те предполагат, че икономиката е стартирала силно третото тримесечие и може да се справи с увеличение на лихвите от Фед.

Единната валута приключи деня на 1.1025 срещу долара, който пък завърши срещу йената на 124.38. Британският паунд получи сила от данни показали по-силна от очакваното инфлация за юли, която достигна пет месечен връх. Стерлингът достигна седем седмичен връх на 1.5717 и завърши деня на 1.5658. Данните за инфлацията увеличиха очакванията, че АЦБ ще повиши лихвите през следващите месеци и помогнаха на стерлинга да нарасне и срещу еврото.

По-рано индексите в Китай загубиха 6% от стойността си, докато инвеститорите залагаха на спад на търсенето в Китай, което ще повлияе на зависимата от търговията икономика, както и хвърля съмнение върху възстановяването на световната икономика.

В сряда инвеститорите ще очакват данните за инфлацията в САЩ, както и стенограмата от последното заседание на Федералния резерв, за да разберат кога Фед ще сложи край на политиката на нулеви лихви и ще ги повиши за първи път през последното десетилетие.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички