Продължава закриването на къси позиции в йената


Продължава закриването на къси позиции в йената
Снимка:

433

Йената и днес напредва след растежа вчера. Дилърите закриват късите позиции във валутата, след като облекченията, оповестени във вторник от Японската централна банка, не отговориха докрай на пазарните очаквания.

ЯЦБ, която е под сериозен политически натиск да изкара Япония от рецесията, заяви, че ще вдигне два пъти инфлационната си цел и ще премине към неограничено изкупуване на активи през следващата година. Въпреки че мерките за слагане на край на продължилата години икономическа стагнация са най-смелите досега, информации за тях бяха изтекли по медиите още преди да бъдат приети. В допълнение пазарите очакваха още сега значителни стимули да бъдат пуснати в действие.

Повишението на инфлационната цел е значително събитие, но увеличението при облекченията не съответства на предизвикателствата. При новия ангажимент на ЯЦБ, размера на изкупуваните активи ще се увеличи през 2014 година със скорост, която ще е около 3 пъти по-бавна от планираната за 2013 година, когато е приета при съществуващата програма.

Долар/йена слезе на 88.30 след вчерашното поевтиняване с 1.1%, което е най-голям дневен спад след месец май. В понеделник зелените пари удариха две и половина годишен връх при 90.25 йени, като все още отчитат растеж от 12% спрямо дъното от средата на ноември. В краткосрочен план вероятно ще има рейнджова търговия около текущите нива. Евро/йена се понижи до 117.55 при 20-месечен връх в петък от 120.73. Силата на йената може би ще даде възможност за нови залози срещу нея от по-добри нива, базирани на очакванията, че ЯЦБ ще остане под натиск за нови стимули, особено ако се потвърдят прогнозите за избирането на по-умерен управител на банката през месец април.

Австралийският долар падна на 1.0535 срещу американския си съименик след изненадващо слаби данни за инфлацията, които незначително увеличават шансовете за намаление на австралийските лихви през следващия месец.

Евро/долар се търгува почти без промяна на 1.3315. 

Златото най-слабо растящото сред благородните метали

Златото се търгува около едномесечния връх, но е изправено пред силна съпротива при 1700 долара за тройунция, докато изпитва затруднения да намери нови купувачи сред инвеститорите, които се спряха на по-рисковите активи заради възстановяването на световната икономика.

Разговорите за тавана на дълга в САЩ, който се счита за потенциална заплаха за възстановяването на най-голямата икономика, показват положителни сигнали, тъй като камарата на представителите планира да приеме проектозакон за почти 4-месечно разширение на лимита за заеми.

Добрите икономически данни напоследък от САЩ, Китай и дори Европа породиха рали на борсовите индекси и на благородните метали с индустриално приложение, като среброто, платината и паладиума. Това остави златото в сянка. Засега проблемът с дълга в САЩ е решен и инвеститорите най-вероятно ще изливат парите си в акциите, а не в жълтия метал. Индексът „Стандард енд Пуърс” удари в предишната сесия 5-годишен връх и отчита покачване от 4.6% през този месец. Това изпреварва поскъпването на златото от 1%, което го прави най-слабо представящия се скъпоценен метал.

Спот цената днес е почти без промяна на 1693 долара за тройунция. Вчера тя удари едномесечен връх от 1695.75 долара след оповестените от ЯЦБ по-смели мерки за стимули, които трябва да съживят анемичната икономика. Технически анализатори предполагат растеж през днешния ден на златото към 1706 долара, тъй като там се намират все още недостигнати цели по вълновия анализ и по Фибоначи.

Среброто отстъпва позиции след 7 поредни дни на растеж, който съответства на подобен от август 2011 година. Големите потоци към сребърните фондове доведоха до покачване на цената с 6% през този месец, тъй като експозицията на метала към по-бързото нарастване на икономическия растеж привлече инвеститорите. Активите на най-големия в света сребърен фонд iShares Silver Trust към 22 януари са 10 069 тона, което е растеж от 604.9 тона или почти 6% спрямо края на 2012 година. За сравнение най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust преживя отлив на почти 15 тона от началото на годината. Анализаторите очакват среброто да се възстанови от спада през миналата година, след което да расте през следващата. Златото може да достигне през тази и следващата година средни рекордни цени, но възходящия му тренд може и да свърши.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички