Ралито на долара спря засега


Ралито на долара спря засега
Снимка: Thinkstock/Guliver

2022

Доларът падна днес, докато си поемаше дъх от върховете през последните дни, а и заради монетарните облекчения от Китай, които подобриха търсенето на рискови покупки.

Капиталовите пазари нарастват след решението на Китай в петък да намали лихвите за пети път тази година, само ден след като ЕЦБ сигнализира, че има готовност да увеличи мащаба на стимулите. Доходността по 10-годишните американски облигации скочи с почти 6 пункта в петък до двуседмичен връх, а акции растяха, което намали търсенето на сигурност. Доларът пък получи широка подкрепа.

Долар/йена е на 121.08 след двумесечния връх на 121.60. Евро/долар се покачи на 1.1035 след спада до 1.0989, което е най-ниска стойност след 11 август.

Облекченията от Китай късно в петък са поредния сигнал за разликата в монетарните политики между Федералния резерв и останалите централни банки. Фед има редовно заседание и ще обяви решението си от него в сряда. Очакванията са централната банка отново да се въздържи от действия и да остави повишението на лихвите за следващата година.

Други централни банки също имат редовни заседания през седмицата. В четвъртък е Нова Зеландия, а в петък Япония. Новозеландският долар продължава за расте и е на 0.6784, подкрепен от очакванията, че ще има пауза при намаланията на лихвите, а тази опция ще бъде използвана, само ако световната икономика допълнително се забави. Новозеландската централна банка намали лихвите три пъти през тази година. ЯЦБ също привлича вниманието след серия от данни, усилили очакванията за нови монетарни облекчения.

Австралийският долар е в защитни позиции заради спада на цената на петрола, което натежа на високо доходните валути. Австралийският долар е на 0.7245, а по-рано беше паднал до 0.7206.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички