Растеж на производствения сектор в Европа и Китай доведе до увеличение на рисковите покупки


Растеж на производствения сектор в Европа и Китай доведе до увеличение на рисковите покупки
Снимка:

590

Йената се търгува на едномесечни дъна срещу долара, след всеобщ спад породен от нарасналия производствен сектор в целия свят, който провокира търсене на рискови покупки. Пазарът закрива голяма част от позициите търсещи сигурност от миналата седмица заради предстоящ военен удар срещу Сирия, тъй като напрежението намаля заради решението на президента на САЩ Барак Обама да търси одобрение от Конгреса.

Долар/йена до 99.70, което не се беше случвало от 2 август, а сутринта се търгуваше на 99-46. Положителен технически сигнал е пробива на зелените пари над формиран след месец май триъгълник, въпреки че дилъри отбелязаха, че офертите от японските износители и свързани с опции продажби около нивата от 100 ограничават засега растежа. Все пак долара ще остане добре подкрепен при очакванията, че Федералния резерв ще започне да намалява стимулите след редовното си заседание на 17-18 септември освен излизащата в петък трудова заетост не се окаже голямо разочарование.

Последното покачване на долара дойде при затворени в понеделник финансови пазари в САЩ и след изследвания показали солиден растеж на производствения сектор в Европа и Китай. Данните увеличиха шансовете за широко възстановяване на световната икономика благодарение на съживяването на американската икономика.

При силата на долара, еврото остана близо до едномесечното дъно от 1.3173, което удари през миналата седмица, въпреки окуражителния PMI индекс в Европа. Сутринта котировките бяха 1.3187 и все така близо до 38.2% корекцията на ралито от 9 юли до 20 август.

Австралийският долар поевтиня след слаби местни данни за продажбите на дребно, въпреки че задържа голяма част от вчерашните печалби постигнати благодарение на рисковите покупки и преди решението за лихвите в Австралия. Валутата за кратко достигна 0.90 срещу американския си съименник преди да отстъпи на 0.8980. Нивата не са далеч от 3-годишното дъно на 0.8848, което достигна миналия месец. Прогнозите на икономистите за днешното решение на централната банка бяха да остави лихвите без промяна на рекордно ниските нива от 2.5%. Това дава възможност за известно покачване на австралийския долар.

Пазарът наблюдаваше и другите високодоходни валути, някои от които бяха сериозно поразени от опасенията, че идва края на стимулите на ФЕД, което накара инвеститорите да пренасочват средства обратно към американските пазари. Днес повечето азиатски валути бяха стабилни.

Вниманието отново е насочено към ФЕД

Златото спада днес за четвърта поредна сесия заради забавянето на потенциалните американски удари срещу Сирия и силните икономически данни, които намалиха търсенето на сигурност в жълтия метал. Той поевтиня с 3% след като удари миналата седмица три и половина месечен връх, но не успя да се задържи над психологическите нива от 1400 долара. Преди това беше налице растеж от 21%, който пък дойде след срив до 3-годишно дъно от 1180.71 долара за тройунция през юни.

Растежът през последните седмици два месеца беше прекалено бърз и голям и се дължеше най-вече на покриване на къси позиции, а не на желание на инвеститорите да притежават злато. Металът получи известна сила миналата седмица, когато военен удар на САЩ срещу Сирия изглеждаше предстоящ. Напрежението обаче спадна, когато американския президент Барак Обама реши да търси одобрението на Конгреса преди военен удар.

Спот цената днес слезе на 1392 долара за тройунция. Положителни данни за производствения сектор в целия свят помогнаха днес на азиатските пазари. Фабричният сектор в Европа отчете солиден растеж през август, а този в Китай отново се повишава благодарение на нарастващото търсене. Тези развития увеличават шансовете за всеобщ растеж след съживяването в САЩ.

Отлагането на възможните военни действия срещу Сирия върнаха вниманието към стимулите на Федералния резерв за коио се очаква да бъдат намалени още този месец. Голямо значение за редуцирането на програмата по която се купуват облигации на стойност 85 милиарда долара всеки месец ще имат излизащите този петък данни за трудовата заетост в САЩ. Следващото заседание на ФЕД е на 17/18 септември.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички