Растежът на еврото се поднови


Растежът на еврото се поднови
Снимка:

519

Йената потъна до 33-месечно дъно срещу долара и еврото, а инвеститорите продължиха лесните еднопосочни сделки в очакване на по-предпазлив управител на Японската централна банка, който да продължи големите монетарни облекчения.

Еврото от своя страна поднови възходящия си тренд, въпреки призива на френския президент Франсоа Оланд за предпазване на валутата от ирационални движения, докато австралийския долар падна до 6-седмично дъко след слаби данни за продажбите на дребно в страната.

Японската валута попадна под нов натиск, след като управителят на ЯЦБ Масаки Ширакава съобщи във вторник, че ще напусне поста си на 19 март, което е 3 седмици преди края на 5-годишния му мандат. Министър-председателят Шинзо Абе, който постави ЯЦБ под безмилостен натиск да направи повече за стимулиране на икономиката, съвсем ясно изрази намеренията си, че иска управител, който да е по-смел от текущия при облекченията в монетарната политика. Очаква се Абе да обяви наследника на Ширакава в края на този месец. Въпреки епизодичните оплаквания от някои правителства, като тези на Германия и Корея, подкрепата на Абе за по-големи монетарни облечения изглежда не пречи на повечето държави и това прави продажбите на йени лесни. Финансовите министри от Г-20 имат среща през следващата седмица, но едва ли ще обсъждат много валутите. Това означава, че пазара ще продължи да тества и нови дъна при йената.

Днес доларът и еврото скочиха до нови 33-месечни върхове срещу йената, съответно на 93.91 и 127.63, и продължават уверено към върховете от 2010 на 94.99 и 134.37.

Единната валута се покачва и срещу зелените пари и се търгува на 1.3585, което е рязко покачване след дъното от вчера на 1.3458. Във вторник испанските и италианските облигации нараснаха след големите разпродажби в предишния ден. Това намали страховете, че политическата несигурност в тези страни може да навреди на усилията в еврозоната за удържане на дълговата криза. На еврото помогна и проучване показало, че европейската икономика вероятно се възстановява, въпреки че разликата между двете най-големи европейски икономики се е увеличила, което без съмнение ще уплаши банкерите. Докато френската икономика изпитва затруднения президента Оланд иска от еврозоната да постави средносрочна цел за валутния курс на еврото. Пазарът обаче не прие сериозно тези думи, тъй като идеята не среща подкрепа. Германия се противопоставя на интервенциите на валутните пазари, а купуващите евро станаха по-предпазливи тази седмица, тъй като се опасяват, че ЕЦБ може да направи или каже нещо по време на заседанието си в четвъртък, което да отслаби валутата. Наистина банката е относително позитивно настроена за европейската икономика, но силаа на еврото не е добре дошло за регион, който в голяма степен все още се намира в рецесия.

Австралийският долар падна до 6-седмично дъно срещу американския си съименик на 1.0345 при излизането на слаби данни за продажбите на дребно. Резултатът увеличи аргментите за нови намаления на лихвите през тази година. Последната редукция беше направена през декември.

Стерлингът получи само частично облекчение преди заседанието на Английската централна банка в четвъртък, след като във вторник падна до ново пет и половина месечно дъно срещу долара на 1.5630. Опасенията за икономиката доведоха дори до слухове, че централната банка може да предприеме допълнителни монетарни облекчения, за да стимулира растежа. Прогнозите обаче остават за липса на промени в политиката на АЦБ. Пазарът очаква с голямо нетърпение и изказването на новия управител на банката Марк Карни пред парламентарна комисия в четвъртък.

Платината и паладиума нарастват, но златото не ги следва

Платината днес нарасна до 4-месечен връх, а паладиума до най-високи нива след септември при нарастващите надежди, че световната икономика се възстановява. Печалбите на акциите обаче навредиха на предлагащото сигурност злато.

Платината и паладиума се представят през тази година по-добре от златото, заради подобряващата се икономика и прекъсването на минната дейност в ЮАР, както и заради спада на предлагането от Русия, което породи опасения за дефицит. Двата метала се използват в бижутерията и при катализаторите в автомобилната индустрия. Прогнозите са, че паладиума ще постави средна рекордна цена през тази година, докато платината ще отчете най-добро представяне за последните две години. Платината удари връх от 1714.75 долара за тройунция. Рекордът от 2290 долара беше поставен в началото на 2008. Паладиумът скочи вчера до 766.22 долара за тройунция. Повече от ясно е, че тази година търсенето на двата метала ще надвишава предлагането и това води до стабилни покупки и парични потоци от инвеститорите. Съвсем скоро целите при платината ще са 1750 долара, а при паладиума 800 долара за тройунция.

Вчера данни показаха, че големият сектор на услугите в САЩ е нараснал отново през последния месец, продължавайки по този начин 3 години на непрекъснат растеж, докато оптимизма сред европейския бизнес е достигнал 8-месечен връх, което пък предполага, че икономиката в еврозоната е започнала да се възстановява.

Златото е почти без промяна на 1673 долара за тройунция, след като не успя да задържи първоначалния растеж във вторник. Причината беше покачването на акциите на Уолстрийт при излизащите по-силни от очакваното корпоративни печалби. Днес имаше покупки от Япония, но те бяха слаби и търговията остана в рейндж.

Междувременно нетните потоци на злато от Хонг Конг към Китай са скочили с 47% през 2012 до рекордните 557.478 тона, което показва силно търсене от Китай, който се съревновава с Индия за позицията номер едно потребител на злато в света.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички