Разговорите за гръцкия дълг се провалиха


Разговорите за гръцкия дълг се провалиха
Снимка: Getty Images/Guliver

1029

Еврото пада след срива на преговорите за осигуряване на нов дълг за Гърция, което увеличи шансовете за забавяне на преговорите до последния възможен момент. Единната валута слезе на 1.1330 след връх в понеделник на 1.1429 и се намира близо до долната част на преобладаващия рейндж от 1.1270-1.1534. Търговията вчера беше слаба, тъй като американските пазари бяха затворени заради официален празник в страната.

Кросът евро/йена падна до едноседмично дъно от 133.96, а сутринта беше 134.70. Евро/паунд приближи седем годишното дъно от миналата седмица на 0.7369, а днес е на 0.7387. Разговорите между Гърция и финансовите министри от еврозоната се провалиха, когато Атина отхвърли предложение да поиска шест месечно разширение на международната помощ като „неприемливо”. Повишеният риск на пазарите доведе до падане на долар/йена до десет дневно дъно от 118.11.

Колапсът на разговорите разтревожи пазарите, въпреки че те очакват сделка в последната минута за Гърция, която е изправена пред риска да остане без средства до края на месеца, когато изтича пакета от международни заеми. Следващите развития около сагата са в сряда и петък. В сряда ЕЦБ ще реши дали да поддържа извънредните заеми за гръцките банки, които са източвани от депозитите с притесняваща скорост. Финансовият министър на Холандия Джероен Диджселбоем, който председателстваше преговорите с Гърция, заяви че Атина разполага с време до петък, за да поиска разширение на заема.

Сред високо доходните валути, новозеландският долар беше най-силно представящия се и достигна три седмичен връх от 0.7529. Австралийският долар е почти без промяна около 0.78 след новината, че Австралийската централна банка е дебатирала дали да намали лихвите този или следващия месец, но се е спряла на февруари. Стенограмата от 3 февруари, когато централната банка свали лихвите с 25 базови пункта до рекордно дъно от 2.25%, показва че рисковете за растежа са, че ще остане под тренда за 2015 ако лихвите останат без промяна.

Силата на долара притисна златото

Златото днес прави пауза в покачването след тридневното рали. По-силният долар компенсира покупките търсещи сигурност породени от провала на разговорите между Гърция и кредиторите й. Спот цената е 1228 долара.

Лекият спад идва в последния работен ден преди в Китай да започнат едноседмичните празници по случай Лунната нова година. След тях цената може допълнително да спадне, тъй като покупките от потребител №2 в света ще намалеят. Очакванията за днес са за консолидация и търговия в рейндж между 1215 и 1240 долара. Покупките от Китай оказваха подкрепа, а златото беше купувано, тъй като се използва за подаръци.

Жълтият метал получава подкрепа и от развитията в Европа, които доведоха до търсене на сигурност. Разговорите между Гърция и финансовите министри от еврозоната се провалиха в понеделник, когато Атина отхвърли предложение за разширение с шест месеца на международния пакет от помощи като „неприемливо”. Неочаквано бързия срив на разговорите увеличи съмненията за бъдещето на Гърция в еврозоната след като новото ляво правителство се зарече да премахне заема от 240 милиарда евро, спре ограничителните мерки и сътрудничеството си с инспекторите от ЕС и МВФ.

Инвеститорите обикновено търсят сигурност в златото по време на икономическа несигурност и когато по-рисковите активи са поразени. Днес обаче силата на долара оказа натиск върху метала, тъй като прави деноминираното в долари злато по-скъпо за притежателите на други валути. По-слабото евро и очакванията за повишение на лихвите от Федералния резерв в САЩ през тази година доведоха до поскъпването на зелените пари.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички